Близкоизточният мирен процес бе сред основните теми, които са обсъдили днес външните министри на ЕС. Ходът на преговорите и ролята на ЕС в подкрепа на възобновяването им са били в центъра на първото за годината заседание на Съвет "Външни работи" в Брюксел.

В него участва и българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева. Това съобщиха от Министерството на външните работи. 

ЕС: Йерусалим трябва да бъде столица на Израел и Палестина

ЕС: Йерусалим трябва да бъде столица на Израел и Палестина

Могерни заяви, че решение за Йерусалим "трябва да дойде чрез директни преговори"

Министрите са провели работен обяд с палестинския лидер Махмуд Абас. Потвърдена е била позицията на ЕС, че решение на конфликта трябва да се търси на основата на две държави, както и че въпросът за статута на Йерусалим трябва да се реши в директни преговори между страните.

Съветът е изразил подкрепа за дейността на Агенцията на ООН за палестинските бежанци и ще продължи финансовия си принос за нейната работа. Припомняме, че САЩ обявиха, че оттеглят финансирането си за тази агенция, а Израел направо настоя тя да бъде закрита, защото от нейните услуги се ползват и много хора, които нямат право. 

Шефът за външната политика на ЕС Федерика Могерни заяви по-рано днес, че реалистично решение за Йерусалим "трябва да дойде чрез директни преговори". Преди среща с палестинския лидер тя обяви пред репортери, че Йерусалим трябва да бъде столица на Израел и Палестина.

САЩ блокираха още $45 млн. за палестинците

САЩ блокираха още $45 млн. за палестинците

Парите бяха предназначени за храна за нуждаещите се

Обсъдени са били и други въпроси. 

Съветът е провел и дебат за отношенията със страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн след изтичане на споразумението от Котону през 2020 г. Въпросът за пост-Котону е от голяма значимост за ЕС. Преговорите по рамката на бъдещите отношения трябва да започнат до 1 септември тази година. 

Приета е била и нова стратегия за Ирак. В документа се подчертава подкрепата на ЕС за единството, суверенитета и териториалната цялост на Ирак. Заявява се готовност за принос към усилията за стабилизацията, реконструкцията и икономическото развитие на Ирак, както и за изграждане на институциите в страната. Предвижда се диалог по миграцията между ЕС и Ирак, чрез който да бъдат изработени процедури за връщане и обратно приемане на иракски мигранти.

Ситуацията в Либия и възможностите за подкрепа на ЕС за политическия процес в страната също са били обсъдени. Изразена е била подкрепа за работата на специалния пратеник на ООН Гасан Саламе и усилията за организиране и провеждане на избори в Либия през 2018 г.

Снимка 335650

Източник: Министерство на външните работи

Първите дипломати на ЕС отново са потвърдиха позицията в подкрепа на изпълнението на Споразумението по ядрената програма на Иран (JCPOA).

Преди началото на заседанието министрите са провели работна закуска с президента на Европейската инвестиционна банка. Основна тема на разговора бе създаването на Банка за развитие, която да финансира проекти за развитие в трети страни.