Близо една трета от французите влязоха в едномесечно заключване, като много от тях изразиха умора и объркване относно последния набор от ограничения, насочени към ограничаване на разпространението на силно заразния коронавирус, предаде "Ройтерс".

Правителството обяви новите мерки в четвъртък след скок в случаите на COVID-19 в Париж и части от Северна Франция.

Новите ограничения са по-малко строги от тези, които са въведени по време на заключванията през пролетта и ноември 2020 г., което поражда опасения, че те може да не са ефективни.

Имаше разочарование сред така наречените несъществени собственици на магазини, принудени да затворят.

Франция се бори с трета вълна на коронавируса

Франция се бори с трета вълна на коронавируса

Нов рязък скок на заразени отчетоха властите

Магазините, на които е разрешено да останат отворени, включват онези, които продават храни, книги, цветя и шоколад, както и фризьори и обущари, но не и дрехи, мебели и козметични магазини. 

Финансовият министър Бруно Льо Мейр, който заяви, че общо 90 000 магазина ще трябва да бъдат затворени. 

"Изобщо не казвам, че това е идеално, но всеки път се прави с проста логика: да се гарантира здравето на французите, като същевременно се запази икономическата активност и магазините, доколкото е възможно", каза той пред радио "Франс Интер".

Франция откри нов щам на COVID-19

Франция откри нов щам на COVID-19

Първоначалните анализи не показват, че този нов щам е по-вирулентен и по-опасен

Хората могат да напускат дома си толкова често, колкото искат, в рамките на 30 км (19 мили) при определени условия, при условие, че попълнят декларация, поясняват от вътрешното министерство. 

Правителството твърди, че мерките са необходими за облекчаване на натиска върху отделенията за интензивно лечение, които са близо до препълване.

Голям брой парижани напуснаха града, преди ограниченията да влязат в сила в полунощ.