Френският премиер Жан Кастекс заяви пред парламента във вторник, че Франция в момента се бори с трета вълна от пандемията COVID-19, след като седемдневната средна стойност на новите случаи се е повишила над 25 000 за първи път от 20 ноември, предаде "Ройтерс".

Френските здравни власти съобщиха за 29 975 нови случая във вторник, което е скок от 4,5% спрямо общия брой от миналия вторник и най-рязкото покачване от седмица на седмица за месец и половина. Страната регистрира постоянно нарастване на новите случаи. Това води до голямо натоварване на болничната система в страната, което според видни здравни експерти може да бъде спряно само чрез ново блокиране.

Нов щам на коронавируса е открит във френския регион Бретан, обявиха днес от Министерството на здравеопазването на Франция. Първоначалните анализи не показват, че този нов щам е по-вирулентен и по-опасен. Здравното ведомство поясни, че новият вариант е открит в огнище в болница в Ланьон. Няколко случая не са били засечени с PCR тестове.

Франция откри нов щам на COVID-19

Франция откри нов щам на COVID-19

Първоначалните анализи не показват, че този нов щам е по-вирулентен и по-опасен

Подобно на други страни от ЕС, Франция изостава значително от САЩ или Великобритания при ваксинирането на населението си. Президентът Еманюел Макрон все още се надява, че стремежът за ваксинация може да предотврати ефектите от нова пандемична вълна, предизвикана от по-заразни варианти, и по този начин да попречи на Франция да прибегне до трета национална блокировка. Но спирането на употребата на ваксината AstraZeneca, обявено в понеделник поради опасения за безопасността, може да застраши стратегията на правителството.

С 4,11 милиона души, заразени от началото на огнището, Франция е на шесто място по брой случаи в света.

Франция и Италия също преустановяват употребата на ваксината на AstraZeneca

Франция и Италия също преустановяват употребата на ваксината на AstraZeneca

Вече голяма част от ЕС спря използването на ваксината