Броят на затворниците във френските затвори е намалял с близо 10 000 за месец заради кризата в Covid-19, което доведе до намаляване на броя на затворниците до 103%, съобщи директорът на администрацията на затворите, цитиран от BFM.TV.

За да се бори с епидемията от коронавирус, министърът на правосъдието обяви освобождаването на затворниците в края на присъдата им, за да облекчи преселението във френските затвори.

Според данните към 1 март във френските затвори има 72 400 задържани, а заетостта е 119%.

Заетостта на затворите сега е 103%, а на следствените центрове до 116%. Степента на пренаселеност "намаля с 22% от началото на кризата".

На 8 април министърът на правосъдието Никол Беллубет съобщи за около 8000 по-малко задържани в 188 френски затвори. "Наближаваме 10 000 по-малко задържани", каза директорът на администрацията на затворите, изчислявайки, че заетостта ще спадне "вероятно" до 100% през следващата седмица.

Заповед, издадена в условията на извънредно положение, значително улеснявала предсрочните освобождавания на задържаните, които са на два месеца от края на присъдата си.