Великобритания регистрира почти 100 000 починали от усложнения на коронавирус, предаде АП. До дни се очаква тя да стане петата държава в света, която регистрира 100 000 смъртни случая от COVID-19, след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико.

В същото време, страната разширява амбициозната си програма за имунизацията. Вече над 6 млн. британци са ваксинирани.  Здравният министър Мат Ханкок каза в неделя, че три четвърти от британските граждани на възраст над 80 години и сред обитателите на старчески домове са получили поне една доза.

Здравните власти имат за цел 15 милиона души, като обхванат цялото възрастно население до септември.

Великобритания използва две ваксини - на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca и Оксфордския университет. Разрешение получи и продуктът на Moderna.

Здравните власти в Британия предупредиха, че и ваксинираните могат да са заразни

Здравните власти в Британия предупредиха, че и ваксинираните могат да са заразни

Проф. Джонатан Ван-Там: Трябва да продължат да спазват правилата за блокиране

Някои здравни експерти обаче поставят под съмнение решението на правителството да се прилагат двете дози ваксини с интервал до 12 седмици, вместо препоръчителните три седмици. Лондон бе принуден да го направи поради недостиг на медикаментите.

Хората, които са получили ваксина Covid-19, все още могат да предават вируса на други и трябва да продължат да спазват правилата за блокиране, предупреди заместник-главният медицински директор на Британия.

Той припомни, че "никога и никоя ваксина не е била" 100% ефективна, така че няма гарантирана защита.

Британското правителство съобщи също така, че може да затегне карантинните изисквания за хората, пристигащи от чужбина, в опит да не допусне други новите щамове, открити в Южна Африка и Бразилия.

Пътуващите до Великобритания вече трябва да се самоизолират в продължение на 10 дни. Властите обмислят да изискват пристигащите да отседнат в карантинни хотели като тези, създадени в Австралия и някои други страни.

Правилата за блокиране, които бяха наложени в страната, ще бъдат преразгледани на 15 февруари, но е твърде рано да се мисли за облекчаване на ограниченията, предупреди Ханкок.

Великобритания продължава да дава много жертви от COVID-19

Великобритания продължава да дава много жертви от COVID-19

С бързи темпове починалите наближават 100 000 души

Пъбовете, ресторантите, спортните зали и много видове магазини са затворени.