Хората, които са получили ваксина Covid-19, все още могат да предават вируса на други и трябва да продължат да спазват правилата за блокиране, предупреди заместник-главният медицински директор на Британия, съобщава БиБиСи.

Проф. Джонатан Ван-Там подчерта, че учените "все още не знаят влиянието на ваксината върху предаването". Ваксините предлагат "надежда", но нивата на инфекция трябва да спаднат бързо.

Още 32 места за ваксини ще бъдат отворени в цяла Англия тази седмица. Проф. Ван-Там коментира, че без значение от заболяването "никога и никоя ваксина не е била" 100% ефективна, така че няма гарантирана защита.

Коронавирус: Британия отчете 33 552 нови случая и 1348 смъртни случая

Коронавирус: Британия отчете 33 552 нови случая и 1348 смъртни случая

5 861 351 души са получили поне една доза ваксина

Възможно е да се заразите в периода от две до три седмици след получаване на доза и е "по-добре" да се пазите "поне три седмици", за да се развие напълно имунният отговор при възрастните хора.

"Дори след като сте приели и двете дози от ваксината, все пак можете да предадете Covid-19 на някой друг и веригите на предаване ще продължат. Ако промените поведението си, все още можете да разпространявате вируса, поддържайки висок брой случаи и излагайки на риск други, които също се нуждаят от ваксина, но са по-надолу на опашката и чакат ваксинация."

Тази седмица лекарите призоваха здравните служители в Англия да намалят разликата между първата и втората доза от ваксината Pfizer-BioNTech. Максималното изчакване бе удължено от три на 12 седмици, за да се ваксинират повече хора в Обединеното кралство.

Болници във Великобритания са като "военни зони" заради бушуването на COVID-19

Болници във Великобритания са като "военни зони" заради бушуването на COVID-19

Когато отидете в болница, това е много, много лошо"

Британската медицинска асоциация обаче заяви, че политиката е "трудно обоснована" и разликата трябва да бъде намалена до шест седмици.

Председателят му д-р Чаанд Нагпол заяви пред БиБиСи, че има "нарастващи опасения", че ваксината може да стане по-малко ефективна с дози от 12 седмици.

Повече от 5,8 милиона души във Великобритания са получили първата си доза ваксина, според данните на правителството. NHS England съобщи, че нови места за ваксини се подготвят да бъдат отворени в цяла Англия от понеделник.

Те ще увеличат броя на местата за масово ваксиниране в Англия до 49 - както и 70 аптеки, над 1000 кабинети за общопрактикуващи лекари и 250 болници.

5 млн. ваксинирани британци, 38 000 новозаразени с коронавирус

5 млн. ваксинирани британци, 38 000 новозаразени с коронавирус

Скоростта е 200 ваксинирани в минута, доволен Джонсън