Водите на река Дунав пренасят близо 100 тона пластмаса годишно от навлизането си на румънска територия до вливането им в Черно море, съобщиха от БТА по данни на румънската телевизия Digi24.

37.7% от дължината на реката минава през румънска територия, по данни на Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR).

В продължение на една година еколози са взимали проби от водите на река Дунав през различните сезони. При лабораторен анализ на 270 проби са открити 48.5 тона микропластмаса, т.е. парчета под 5 мм, и 48 тона макропластмаса.

Екологът Александра Томеску е направила експеримент, като е проследила течението на река Арджеш от извора ѝ във Фъгърашките планини в Южните Карпати до вливането ѝ в Дунав.

"Всичко, което представлява бряг, всичко, което представлява път близо до река Арджеш, е сметище. На практика от извора до устието е сметище - пътищата, бреговете са пълни с отпадъци", посочва Томеску.

В репортаж на румънската телевизия се вижда, че поречието на река Арджеш между селищата Конрету и Мъгуреле е покрито с отпадъци - от пластмасови бутилки до строителни отпадъци, играчки, автомобилни гуми и цели части от шасито на автомобили.

Всички реки и езера в Румъния са в това състояние, коментира Лоредана Пана, координатор по проекти в асоциация "По-зелено". Допълнително, тя посочва, че количествата нарастват всяка година, а към момента в Румъния няма програма, която да се занимава с превенцията на замърсяването на водите.

Националната администрация "Румънски води" е институцията, която се занимава с управлението и поддръжката на водите в страната. Въпреки това, агенцията не проверява количествата пластмаса във водите, отбелязват от Digi24.

В Закона за водите замърсяването с отпадъци не се счита за замърсяване, уточни Лоредана Пана. "Румънски води" единствено анализират химическия състав на водите, без задължения по почистването ѝ. За чистотата на реките и крайбрежието във и около населените места отговарят кметствата, но в много случаи става дума за малки селища, които не разполагат с нужните средства. А "Румънски води" отговаря за поддръжката на реките само извън населените места.

Над 60 неправителствени организации са изпратили отворено писмо до Министерството на околната среда в Румъния, като настояват да бъде изготвена национална програма за почистване на бреговете на реките под управлението на Националната агенция за околна среда и с финансиране от Фонда за околна среда.

Микропластмасата се смята за глобален проблем, като вече е откривана в редица храни, растения, животни и дори в организма на хората. Все още се установява доколко тя вреди на здравето на хората и доколко предизвиква и благоприятства появата на тежки заболявания.

С нов регламент ЕК брани околната среда от пластмасовите микрочастици

С нов регламент ЕК брани околната среда от пластмасовите микрочастици

Това ще предотврати освобождаването на милиони тонове пластмаса в околната среда