Европейската комисия прие нови мерки, с които се ограничават пластмасовите микрочастици, умишлено добавяни към продуктите. Новите правила ще предотвратят освобождаването в околната среда на около половин милион тона пластмасови микрочастици.

Новият регламент забранява продажбата на пластмасови микрочастици като продукт, както и на продукти, към които специално са добавени пластмасови микрочастици и които освобождават тези пластмасови микрочастици, когато се използват. ЕК посочва, че за засегнатите страни ще се приложи дерогация.

Приетото ограничение използва широко определение за пластмасовите микрочастици, обхващащо всички синтетични полимерни частици с размер под пет милиметра, които са органични, неразтворими и устойчиви на разграждане. От ЕК уточняват, че целта е да се намалят емисиите на умишлено добавяни пластмасови микрочастици при възможно най-много продукти.

В обхвата на ограничението влизат продукти като гранулираните пълнежни материали, козметични продукти, миещи препарати, омекотители за тъкани, брокат, торове, продукти за растителна защита, играчки, лекарства и медицински изделия.

Продуктите, използвани в промишлени обекти или такива, които не отделят пластмасови микрочастици при употреба, се ползват с дерогация от забраната за продажба, но техните производители ще трябва да предоставят инструкции как да използват и обезвреждат продуктите, за да се предотвратят емисиите на пластмасови микрочастици.

Комисията е поела ангажимент за борба със замърсяването с пластмасови микрочастици, както е посочено в Европейския зелен пакт и в новия План за действие за кръговата икономика. В Плана за действие за нулево замърсяване Комисията определи цел за намаляване на замърсяването с пластмасови микрочастици с 30 % до 2030 г.

ЕС и други страни настояват за крути мерки срещу замърсяването с пластмаси

ЕС и други страни настояват за крути мерки срещу замърсяването с пластмаси

Страните се стремят към сделката на ООН за овладяване на замърсяването с пластмаси