Европейският съюз и други страни призоваха за преговори за правно обвързващо споразумение за намаляване на замърсяването с пластмаси, включително микропластмасите, с които гъмжи в океаните и водните пътища, информира "Франс прес". 

На министрите, присъстващи на конференция в Женева, организирана от Програмата на ООН за околната среда (UNEP), е бил представен проект на резолюция, подчертаващ спешната необходимост от справяне с глобалната криза.

UNEP предупреди, че "нашата планета се дави в замърсяване с пластмаси", като днес светът произвежда около 300 млн. тона пластмасови отпадъци всяка година.

Замърсяването с пластмаса на планетата може вече да е непоправимо

Замърсяването с пластмаса на планетата може вече да е непоправимо

"Нивата на пластмасовите емисии в световен мащаб могат да предизвикат ефекти, които няма да можем да обърнем"

Изчислено е, че от 1950-те години са произведени около 8,3 млрд. тона пластмаса, като около 60 процента от тях са изхвърлени на депа и сметища или сред природата.

Милиони тонове пластмаса попадат в нашите океани всяка година, като парчетата причиняват смъртта на повече от 1 млн. морски птици годишно и над 100 000 морски бозайници, от видри до китове.

Очаква се пандемията да влоши положението, като участниците в конференцията в Женева посочват драматичното увеличение на маските и ръкавиците за еднократна употреба.

ЕС забранява износа на пластмасови отпадъци

ЕС забранява износа на пластмасови отпадъци

Мярката влиза в сила от днес

Проектът на текста, представен от Перу и Руанда и с подкрепата на Европейския съюз, неговите страни членки и седем други страни, призова за създаването на междуправителствена преговорна комисия за изготвяне на споразумение.

Комисията, според текста, трябва да "разработи международно правно обвързващо споразумение, основано на всеобхватен подход за предотвратяване и намаляване на замърсяването с пластмаса в околната среда".

Това включва и микропластмаси, визирайки малките фрагменти, които са откривани във всеки океан на планетата и дори на най-дълбокото място в световния океан, а именно - Марианската падина.

"Да имаш бебе киборг": Микропластмаса открита в плацентите на неродени бебета

"Да имаш бебе киборг": Микропластмаса открита в плацентите на неродени бебета

Пластмасовите частици вероятно са били консумирани или вдишани от майките

Целта трябва да бъде "насърчаване на кръговата икономика и обръщане към пълния жизнен цикъл на пластмасите от производството, потреблението и проектирането до предотвратяване, управление и третиране на отпадъци", се казва в проектотекста.

Междувременно той отива по-далеч от замърсяването на морето, като посочва, че "80 процента от пластмасите, попаднали в моретата, идват от наземни източници".

Предложената резолюция трябва да бъде обсъдена по време на Асамблеята на ООН по околна среда, която трябва да се проведе в Найроби от 28 февруари до 2 март догодина.

Количеството изхвърлена пластмаса в Средиземно море ще се удвои до 2040-а

Количеството изхвърлена пластмаса в Средиземно море ще се удвои до 2040-а

230 000 тона пластмаса се изхвърлят в Средиземно море всяка година