Близо 230 000 тона пластмаса се изхвърлят в Средиземно море всяка година, число, което може да се удвои до 2040 г., ако не се предприемат "амбициозни" стъпки. Това обявиха от Международния съюз за опазване на природата, цитирани от "Франс прес".

Египет, Италия и Турция са страните, които изхвърлят най-много пластмаса в морето, главно заради голямото население по крайбрежието и огромните количества "зле управлявани отпадъци", се посочва в доклад на Международния съюз за опазване на природата. 

Повече от 14 млн. тона пластмаса на дъното на океана

Повече от 14 млн. тона пластмаса на дъното на океана

Пластмасата в световния океан се очертава като голямо международно предизвикателство

Но на глава от населението Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и Северна Македония имат най-високите нива на изхвърляне на пластмасови отпадъци в Средиземно море.

Докладът, наречен "Mare Plasticum (от латински пластмасово море): Средиземно море", изчислява, че в Средиземно море вече са се натрупали над 1 млн. тона пластмаса.

"Около 229 000 тона пластмаса - еквивалентна на над 500 транспортни контейнера - изтичат в Средиземно море всяка година", се посочва в доклада, обвинявайки "зле управлявани отпадъци" за 94 процента от общото изтичане на пластмаса.

За първи път откриха микропластмасови и нанопластмасови частици в човешки органи

За първи път откриха микропластмасови и нанопластмасови частици в човешки органи

Замърсяването с микропластмаса е засегнало цялата планета,

При сценарий "бизнес както обикновено" това число ще достигне 500 000 тона годишно до 2040 г., поради което "ще са необходими амбициозни намеси отвъд настоящите ангажименти за намаляване на потока от пластмаса в морето".

Мина Епс, директор на морската програма на Международния съюз за опазване на природата, предупреди, че "замърсяването с пластмаса може да причини дългосрочни щети на сухоземните и морските екосистеми и биологичното разнообразие".

"Морските животни могат да се заплитат или да поглъщат пластмасови отпадъци и в крайна сметка да умират от изтощение и глад", добави той.

Пластмасовите отпадъци на морското дъно остават като нови и 20 г. по-късно

Пластмасовите отпадъци на морското дъно остават като нови и 20 г. по-късно

Воденият от Крайс екип е публикувал проучването си в научния журнал Nature

Над 50 000 тона пластмаса, попадаща в Средиземно море, може да се избегне всяка година, ако управлението на отпадъците се подобри само в топ 100 на допринасящите градове, се казва в доклада.

Забраната за пластмасови торбички в района на басейна на Средиземно море допълнително ще намали изтичането на пластмаса в морето с още 50 000 тона годишно.

"Правителствата, частният сектор, изследователските институции и други индустрии и потребители трябва да работят съвместно за препроектиране на процесите и веригите за доставки, да инвестират в иновации и да приемат устойчиви модели на потребление и подобрени практики за управление на отпадъците, за да затворят пластмасовия кран", настоя Антонио Троя, ръководител на Центъра за средиземноморско сътрудничество на Международния съюз за опазване на природата със седалище в южния испански град Малага.