Микропластмасови и нанопластмасови частици са открити в човешки органи за първи път. Изследователите са открили малките пластмасови частици във всички 47 проби от бял дроб, черен дроб, далак и бъбреци, които те са изследвали, пише "Гардиън".

Замърсяването с микропластмаса е засегнало цялата планета, от снега на Северния полюс и почвата в Алпите до най-дълбоките места в океаните. Частиците могат да съдържат токсични химикали и вредни микроби, а също е известно, че вредят на морските създания. Също е известно, че хората ги поглъщат с храната и водата, включително и ги вдишват. Но потенциалното въздействие върху човешкото здраве все още не е известно.

Учените са се сдобили с органни проби от тъканна банка, създадена за изследване на невродегенеративни заболявания. Те са разработили аналитичен метод, който им е позволил да установят десетки видове пластмаса, включително полиетилентерефталат, използван за направата на пластмасови бутилки и найлонови пликове. Те също са открили промишления химикал бисфенол А във всички 47 проби.

Агенцията за защита на околната среда на САЩ е особено обезпокоена от използвания химикал бисфенол А.

Изследователите са проучили тъкан от бял дроб, черен дроб, далак и бъбреци, тъй като тези органи е най-вероятно да са изложени на микропластмасови частици. Резултатите са представени на среща на Американското химическо общество в понеделник и все още не са публикувани в журнал.

Аризонският държавен университет е част от екипа, участвал в изследването.

Микропластмасовите частици са тези с диаметър под 5 милиметра, а нанопластмасовите частици са още по-малки, с диаметър под 0,001 милиметра.

Донорите за тъканната банка са предоставили информация за живота, хранителни навици и работата си.

Разработената от екипа методология и анализ ще бъдат споделени онлайн, за да могат други учени да публикуват резултатите им по стандартен начин.

Предишни проучвания показаха, че хората приемат с храната и вдишват най-малко 50 000 частици микропластмаса на година.