Изследване е установило, че пластмасови отпадъци в морските дълбини все още изглеждат като нови повече от 20 г. по-късно, информира ДПА.

Учените са открили пластмасови отпадъци на повече от 20 г. дълбоко в морето - и двата боклука са като нови, въпреки че са във водата от две десетилетия.

Биохимикът Щефан Крайс от Центъра за изследване на океана "Геомар Хелмхолц" в германския град Кил заяви, че по отпадъците няма признаци за разлагане.

Воденият от Крайс екип е публикувал проучването си в научния журнал Nature, което за първи път предоставя доказателства за съдбата на пластмасовите отпадъци на морското дъно.

Трудно е да се установи на колко години са отпадъците на повече от 4000 метра дълбочина. В този случай екипът на Крайс е имал късмет - единият боклук е съдържал специална серия продукт на Кока-Кола за Купа Дейвис от 1988 г., а другият продукт е от германски производител и показва петцифрен пощенски код, който е от 1990 г. Отделно производителят е продаден през 1999 г., след което името на компанията изчезва.

Германски изследователи вероятно са оставили боклука между 1989 и 1996 г., когато те са проучвали ефекта от потенциално извличане на манганови възли в района, на около 800 километра от крайбрежието на Перу.

След като мястото е посетено през 2015 г., учените открили пластмасовите отпадъци.

Когато анализирали пластмасовите отпадъци, учените също забелязали различни микроорганизми върху боклуците в сравнение с морското дъно около тях. Това означава, че пластмасовите отпадъци на морското дъно могат да създават изкуствен хабитат и така заплашват функционирането на екосистемата.