Френското министерство на вътрешните работи потвърди участието на 159.4 хил. души по време на съботните демонстрации срещу затягането на противоепидемиологичните мерки и различни форми на принуда те да бъдат ваксинирани срещу коронавирус.

Общо 222 демонстрации са се провели на територията на цяла Франция, съобщават от АФП, като това е седмият поред съботен протест. Наблюдава се намаляване на броя на протестиращите.

Миналата събота по улиците на Франция излязоха 175 000 протестиращи, а седмица преди това недоволните бяха близо 215 000 души.

Пикът на протестите срещу мерките е бил на 14 август, когато според официалната информация по улиците на страната са излезли 237 хил. демонстранти.

Тази събота в Париж имаше няколко демонстрации, на които се събраха общо 14.5 хиляди души. Участниците осъдиха "санитарната диктатура" на властите на фона на продължаващата пандемия от коронавирус.

Сред противниците на мерките има много привърженици на конспиративни теории и антиваксъри.

Общо 16 души са били задържани на територията на Франция, заради това, че са участвали в сблъсъци срещу полицаите по време на демонстрациите. В тези конфликтни ситуации са били ранени 13 представители на органите на реда.

Основната причина за недоволството е въвеждането на така наречения санитарен пропуск (два баркода - единият се получава при ваксинация и е одобрен в Европейския съюз, а другият се получава след отрицателен тест за коронавирус, направен за последните 72 часа). От 9 август французите трябва да имат такъв пропуск, за да могат да посетят обществени места като кафенета, ресторанти, музеи, кина, големи търговски центрове, както и за да могат да пътуват с влак или със самолет на дълги разстояния.

По отношение на разпространението на COVID-19 във Франция през последните 24 часа здравните власти са регистрирали 17.5 хиляди нови случая на коронавирусна инфекция.

Общо от началото на пандемията в страната са установени над 6.7 милиона случая. Около 114 хиляди души са починалите от COVID-19. В болниците са настанени 11.1 хиляди пациенти с коронавирус, от които 2.2 хиляди души се лекуват в интензивни отделения.

Над 48 млн. французи са ваксинирани с поне една доза от ваксината, 43.4 милиона са получили и двете дози.