Неизвестен, тежък щам на хепатит е идентифициран при близо 170 деца в 11 страни през последните седмици, като поне едно дете е починало от мистериозната болест, според Световната здравна организация (СЗО), съобщава АФП.

Първите пет случая бяха установени в Шотландия на 31 март от "проницателни диагностици, осъзнали, че виждат нещо необичайно", каза Меера Чанд, директор на отдела за клинични и нововъзникващи инфекции в Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

Децата не са имали нито един от петте известни вируса на хепатит A, B, C, D и E, каза Чанд на спешна презентация на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести.

Такива случаи са много редки - шотландските лекари обикновено виждат четири до пет неизвестни случая на хепатит за една година, каза тя. Оттогава Обединеното кралство е съобщило за общо 114 случая, съобщи СЗО в актуализация през уикенда.

Испания има следващия най-голям брой случаи - 13, следвана от Израел с 12 и Съединените щати с девет, докато малък брой са регистрирани и в Дания, Ирландия, Холандия, Италия, Норвегия, Франция, Румъния и Белгия.

Кой е засегнат?

Деца на възраст от един месец до 16 години са имали мистериозната болест, но повечето случаи са на възраст под 10 - и много под пет. По-голямата част от тях преди са били здрави.

Преди децата да покажат признаци на тежък хепатит, те са имали симптоми, включващи жълтеница, диария, повръщане и коремна болка.

Мария Бути, патолог в Барселона и председател на Европейската асоциация за изследване на черния дроб (EASL), каза, че "главната грижа" е тежестта на щама.

Седемнадесет от децата - 10 процента от 169-те известни случая - са имали толкова тежък хепатит, че са се нуждаели от чернодробна трансплантация.

Айкатерини Мугку, експерт по антимикробна резистентност в Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), каза, че случаите са "наистина тревожни".

Не е ясно дали дори повече деца са имали леки случаи, тъй като симптомите им не са били проследими, каза тя на спешното представяне.

"Тъй като не знаем причината, ние не знаем пътя на предаването и как да го предотвратим и лекуваме", каза Мугку.

Какво може да се изключи?

Хепатитът е възпаление на черния дроб и обикновено се среща рядко при здрави деца.

Изглежда, че нито една обща експозиция не свързва пациентите, казаха експертите, а СЗО изключи международните пътувания като фактор.

Чанд каза, че няма връзка с парацетамол, чието предозиране може да причини чернодробна недостатъчност.

Всяка връзка с ваксините срещу Covid също е изключена, тъй като повечето от децата не са били достатъчно големи, за да бъдат ваксинирани.

Коя е водещата теория?

Аденовирусите - често срещани вируси, които причиняват редица заболявания като настинка, бронхит и диария, но най-вече не водят до тежко заболяване - са открити в 74 от случаите, каза СЗО.

Чанд каза, че аденовирусът е открит при 75 процента от пациентите във Великобритания.

Тя каза, че "водещата хипотеза" е комбинация от нормален аденовирус заедно с друг фактор, който го прави по-тежък.

Една от възможностите е малките деца, които са прекарали своите "формативни етапи" под мерките за Covid като блокиране и носене на маски през последните две години, да не са изградили имунитет към тези аденовируси.

Процентът на аденовирус в Обединеното кралство спадна през ранните етапи на пандемията, но се повиши много над предишните нива, след като мерките бяха отменени, каза Чанд.

"Неочаквано увеличение" на случаите на аденовирус наскоро бе регистрирано в няколко други страни, включително Ирландия и Холандия, съобщи СЗО.

Други възможни причини за неизвестния щам могат да бъдат комбинация от аденовирус и Covid или свързани с предишна инфекция с Covid, каза Чанд.

Деветнадесет от 169 регистрирани случая са имали както Covid, така и аденовирус, докато 20 са имали само Covid.

Всички експерти подчертаха, че продължаващите разследвания изискват повече време, но Бути каза, че очаква резултати до месец.

Какво може да се направи?

Бути каза, че тъй като аденовирусът е инфекциозно заболяване, мерките срещу Covid работят добре срещу него - особено за деца, които редовно почистват ръцете си.

Тя също така призова лекарите да внимават за признаци на жълтеница.

Първи случай на остър хепатит с неясен произход при деца е потвърден в Румъния. Това е последната от много страни, които съобщават за новия тип хепатит.

Според румънското министерство на здравеопазването 5-годишно момиченце от района на Букурещ-Илфов е откарано в специализирана болница на 4 април с тежък остър хепатит.

Състоянието на детето е стабилно, получава симптоматични лекарства и все още е хоспитализирано. "Детето не е пътувало в чужбина и няма епидемиологична връзка с друг случай, докладван на СЗО Европа. Докладът се основава на дефиницията на СЗО за вероятен случай, който се отнася до чернодробна недостатъчност и жълтеница при дете без маркери за чернодробна вирусна инфекция. "Правим тези разяснения, за да информираме обществеността и да премахнем спекулациите, които биха могли да предизвикат безпокойство сред родителите в Румъния".

Според изявлението на СЗО клиничният синдром "сред идентифицираните случаи е остър хепатит (възпаление на черния дроб) със значително повишени чернодробни ензими".

Рядък хепатит засяга деца в Европа и САЩ

Рядък хепатит засяга деца в Европа и САЩ

Предполагат, че причината е аденовирус