Здравни служители в Европейския съюз, САЩ и Обединеното кралство проучват огнище на необясними случаи на хепатит при малки деца. Някои от тях са толкова тежки, че налагат чернодробна трансплантация, информира Дойче веле.

Много рядко се срещат сериозни случаи на хепатит при деца, каза Уилям Ървинг, професор по вирусология в университета в Нотингам. Той заяви, че в нормални години случаите на хепатит при деца в Обединеното кралство вероятно са едноцифрено число. Само миналата седмица обаче бяха съобщени 60 случая в цялата страна.

"Намирам това за абсолютно необичайно", каза Ървинг. "Не съм срещал подобно нещо в клиничната си практика. Притеснително е, защото не знаем какво се случва."

Всички докладвани пациенти са на възраст под 10 години, а много са на възраст под 5 години. Децата не са положителни за типичните вируси на хепатит — A, B, C, D или E.

За първи път епидемията беше съобщена от здравните служители на Обединеното кралство в началото на април. На 19 април Европейският център за превенция и контрол на заболяванията обяви допълнителни случаи в Испания, Дания, Холандия и Ирландия. Той също така отбеляза случаи в американския щат Алабама.

Засега бързо проучване на детски хепатологични центрове в Германия не открива случаи, подобни на тези, отбелязани от здравните власти на Обединеното кралство, каза Буркхард Родек, генерален секретар на Германското дружество за педиатрична и юношеска медицина.

Хепатитът е възпаление на черния дроб и може да има много причини, каза Ървинг. Може да е резултат от инфекции, причинени от вируси и токсини в алкохола или от проблеми като затлъстяване. Той каза, че въпреки че причината за това специфично огнище все още не е ясна, има широко схващане, че то може да е свързано с аденовирус.

Лекарите установиха, че някои от децата, диагностицирани с мистериозната болест, са дали положителна проба за специфичен вид аденовирусна инфекция: аденовирус 41. Ървинг каза, че аденовирус 41 не е открит във всички случаи и не е търсен във всички случаи, но е наблюдаван в достатъчно случаи, за да бъде повече от случайно.

Аденовирус 41 е често срещана инфекция при малки деца, която обикновено причинява лека диария и повръщане, каза Ървинг, добавяйки, че не е известно, да е свързан с хепатит.

Може да има нещо необичайно в този специфичен аденовирус, каза Ървинг. Или може да взаимодейства с нещо друго, което причинява хепатит. Или може да е чисто нов инфекциозен агент, или токсин, или някакъв фактор на околната среда, или комбинация от всички тези възможности, каза той.