Два взрива избухнаха в афганистанската столица Кабул, при което са загинали най-малко 29 души, включително фотограф, работил за френската информационна агенция "Франс прес", съобщава "Ройтерс".

Фотографът Шах Марай е бил сред група журналисти, които са били засегнати от втората експлозия, докато са съобщавали за първия взрив.

57 загинали и 120 ранени при атентата в Кабул

57 загинали и 120 ранени при атентата в Кабул

Ислямска държава пое отговорност за атаката

Нападенията бяха извършени само седмица след взрив в център за регистриране на избиратели, при който загинаха 60 души, което става след предупрежденията на силите за сигурност срещу риска от нарастващи атаки преди парламентарните изборите, планирани за октомври. 

Първата експлозия днес в района на Шашдарак близо до сградите на разузнавателната служба беше последвана от друга до Министерството на градското развитие и жилищното настаняване, точно докато хората са влизали на работа.

Четирима души са били убити и пет са били ранени при първата експлозия, уточниха от вътрешното министерство, добавяйки, че властите са изпратили линейки да местата на инцидентите.

Скоро след това втора експлозия е избухнала до журналисти, които са се били събрали да отразят първия взрив, убивайки или ранявайки множество фотографи и оператор.

Фотограф на "Ройтерс" е бил леко ранен от летящ шрапнел.

Говорител на Министерството на здравеопазването посочи, че 29 души са загинали и над 40 са ранени, сред които осем журналисти. 

Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност двойния самоубийствен атентат. 

В изявление, разпространено чрез нейната пропагандна агенция "Амак", се посочва, че първият атентатор самоубиец е ударил централата на афганистанските специални служби и силите за сигурност, докато вторият взрив е бил насочен срещу журналисти, които са се били събрали на мястото на първия взрив. 

Изявлението на афганистанския клон на ДАЕШ уточнява, че първият нападател "удари централата на афганистанските специални служби в Кабул". 

"Изменническите сили за сигурност, журналисти и други хора се стекоха на мястото на операцията, където брат ги изненада и се превърна в мъченик с жилетката си с експлозиви", добавят терористите.  

Талибаните, борещи се да наложат своята версия на строгия ислямски закон в Афганистан, обявиха обичайната си пролетна офанзива през миналата седмица и оттогава насам се разразиха тежки боеве в няколко района на страната.

Стотици хора бяха убити и ранени при поредица от големи атаки в Кабул от началото на годината, въпреки предложението на президента Ашраф Гани за мирни преговори "без предварителни условия".