Десетки републиканци в Конгреса на САЩ се обявиха против наложените от президента Доналд Тръмп ограничения за имигранти и бежанци. Действията отразяват безпокойството в Републиканската партия относно посоката, която предприе милиардерът през първите седмици от управлението си, съобщава "Франс прес".

Не е ясно дали такава вътрешна опозиция срещу политиката на Тръмп сигнализира за разстройване на по-широка републиканска подкрепа за новия президент.

До понеделник най-малко 30 републиканци в Сената и Камарата на представителите публично се обявиха против или критикуваха подписания от държавния глава указ миналият петък. Указът доведе до задържането на повече от 100 души по летищата на САЩ и до масови протести в редица градове, а също така подтикна демократите почти единодушно да осъдят действията на милиардера.

С указа Тръмп забрани пускането на мюсюлмани на американска територия от седем държави - Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен - за 90 дни. Също така се преустановява приемането на всякакви бежанци за най-малко 120 дни, а специално за сирийски бежанци е безсрочно.

Вестник The Hill публикува имената на 39 републиканци от Конгреса, които публично се обявиха против действията на Тръмп.