Близо 90% от работниците искат да имат избор дали да работят от вкъщи, или от офиса след премахването на ограниченията в борбата срещу коронавируса на работното място. Също така те искат да имат и по-голяма автономия по отношение на работното време. Информацията съобщава "Ройтерс", позовавайки се на проучване на Cisco Systems.

Пандемията бързо промени отношението към работата от вкъщи, показва изследването, като 2/3 от работниците имат по-висока оценка за ползите и предизвикателствата от дистанционната работа.

Макар че само 5% от анкетираните са работили от вкъщи през повечето време преди блокадата, сега 87% от служителите искат да им се предостави възможността да избират откъде, как и кога да работят, комбинация от работа в офиса и работа дистанционно, се отбелязва в доклад на Cisco.

Вицепрезидентът на Cisco Гордън Томсън коментира, че компаниите ще трябва да направят промени, за да изпълнят новите искания на служителите, които поставят като приоритет ефективната комуникация и сътрудничество над всичко друго.

Той отбеляза, че трябва да се използват технологии, за да се гарантира безопасността на служителите и защита на техните данни в тяхната работна среда, дали във вкъщи, или в офиса.

По думите му това може да включва сензори, които следят топлината и светлината на работното място, или технология, която проверява социалната дистанция и дали хората носят маски в офиса.

Повече не става въпрос само за свързване на хората, става въпрос за опита, който осигурявате на хората, докато те се свързват, добави Томсън.

От Cisco са анкетирали 10 000 души на 12 пазара в Европа, Близкия изток и Русия като част от проучване за бъдещото работно място.