45% от италианците искат премиерът Джузепе Конте да остане на поста си, показва социологическо проучване, цитирано от АФП.

По-рано тази седмица Конте подаде оставка, с което предизвика политическа криза в държавата.

Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка

Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка

Решението бе очаквано

Сондажът на IXE е установил, че 26 на сто от анкетираните желаят предсрочни избори, докато 11% биха искали лявоцентристката коалиция да се върне, но с нов премиер. Други 7 на сто от респондентите казват, че предпочитат нова дясноцетристка коалиция на власт, докато 11% нямат мнение.

Конте също се утвърждава като най-популярния политик в държавата. 52% от анкетираните му се доверяват.

Премиерът на Италия обмисля оставка, за да сформира ново правителство

Премиерът на Италия обмисля оставка, за да сформира ново правителство

Целта ми е да постигна споразумение, което дава ясна политическа перспектива

Премиерът подаде оставка във вторник след оттеглянето на подкрепата на малка партия, която го остави без мнозинство в Сената.

От сряда президентът Серджо Матарела води консултации с партийните лидери за излизане от кризата. Разговорите се очаква да продължат до петък.

Конте се надява Матарела да поиска от него да формира ново правителство, но зависи дали ще може да организира нова управляваща коалиция.

Демократическата партия и Движение "Пет звезди" са готови да дадат още един шанс на Конте. Но премиерът в оставка се нуждае и от подкрепата на Матео Ренци, който изтегли партията от коалицията по-рано този месец, или от подкрепата на няколко сенатори от опозицията.

Социологическата анкета на IXE е проведена от 25 до 28 януари и в нея са участвали 1000 души.