Премиерът на Италия Джузепе Конте обмисля оставка, за да сформира ново правителство с по-голямо мнозинство, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на национални ежедневници.

"Целта ми е да постигна споразумение, което дава ясна политическа перспектива за управление до края на мандата на този парламент", каза Конте, според вестник "Република".

Правителството на Италия изгуби мнозинството си в Сената

Правителството на Италия изгуби мнозинството си в Сената

Бившият премиер Матео Ренци отдавна заплашваше да оттегли подкрепата си за правителство

Конте може да представи оставката си пред държавния глава най-рано във вторник и след това да сформира нова коалиция, в която ще участват центристи и така наречените "отговорни" членове на парламента.

Няма коментар от прессцентъра на министър-председателя.

Правителството изпадна в криза по-рано този месец, след като малкият коалиционен партньор в лицето на партия Italia Viva, ръководена от бившия премиер Матео Ренци, оттегли подкрепата си за кабинета заради разногласия около мерките срещу коронавируса.

Въпреки че Конте оцеля при вот на доверие в двете камари на парламента миналата седмица, той не успя да си осигури абсолютно мнозинство в Сената.

Конте призова Сената да го подкрепи на вота на доверие

Конте призова Сената да го подкрепи на вота на доверие

Тази вечер ще се проведе гласуване в горната камара

Премиерът поиска подкрепа от центристи и независими сенатори да се присъединят към правителството, но малцина отговориха до момента.

"Кориере дела Сера" пише, че Конте иска да върне Ренци и се опитва да създаде "правителство на националната безопасност", което също ще бъде подкрепено от някои умерени дясноцентристки политици.

Опитвайки се да притиснат депутати, основните управляващи партии предупредиха, че предсрочни избори, две години преди планираните, ще бъдат единственият начин за излизане от политическата безизходица, освен ако не бъде намерено бързо решение.