Премиерът на Италия Джузепе Конте призова Сената да го подкрепи на гласуването в горната камара, информира АФП.

Управляващата коалиция е на ръба на разпадане, откакто бившият премиер Матео Ренци оттегли подкрепата на партията му Italia Viva миналата седмица, лишавайки Конте от мнозинство в горната камара.

Конте разяснява на депутатите как Италия ще излезе от политическата криза

Конте разяснява на депутатите как Италия ще излезе от политическата криза

Коалицията се разпада след оттеглянето на Ренци

Конте, който управлява в Италия от 2018 г., отчаяно търси подкрепата на сенатори от опозицията, за да му позволи да остане на власт.

В реч пред Сената премиерът призова всички политически сили и сенатори да подкрепят коалицията.

Конте многократно предупреди за опасността Италия да остане без управление в разгара на пандемия, която отне живота на повече от 82 000 италианци и опустоши икономиката.

Правителството му спечели първия вот на доверие в долната камара вчера вечерта, но министър-председателят е изправен пред по-сложна задача да убеди Сената, където изгуби мнозинството си след оттеглянето на подкрепата на Italia Viva.

Правителството на Италия изгуби мнозинството си в Сената

Правителството на Италия изгуби мнозинството си в Сената

Бившият премиер Матео Ренци отдавна заплашваше да оттегли подкрепата си за правителство

Но партията на Ренци обяви, че ще се въздържи на гласуването, което улеснява правителството да спечели на вота тази вечер, но това не означава, че кризата е преодоляна.

Конте се очаква да получи подкрепата на 155 сенатори в 321-местния Сенат, което означава, че ще продължи да управлява с правителство на малцинството.

Такива правителства не са нещо ново в Италия, която е имала 29 премиери и 66 кабинета от 1946 г.

Но този път задачата пред правителството е безпрецедентна - региони от страната под частична блокада заради пандемията и 220 милиарда евро финансова помощ от ЕС трябва да бъде прокарана в парламента.

В коалицията на Конте участват Движение "Пет звезди", лявоцентристката Демократическа партия и по-малка лява партия.

Ако спечелят вота днес, те се надяват през следващите седмици да убедят законодатели от различни партии да се присъединят към тях.

От седмици Ренци критикува Конте за стила му на управление и действията в борбата с коронавируса. Критици обаче обвиняват Ренци, чиято партия получава едва 3% подкрепа според социологическите проучвания, че се опитва умишлено да дестабилизира правителството, за да има ключова роля в управлението на страната.

Конте сравни Ренци като "някой, който постоянно поставя мини на общия път". Премиерът поясни, че е "много трудно" да се управлява, докато постоянно е атакуван.

Ако днес Конте не получи доверие в Сената, той може да подаде оставка и да поиска сформиране на нов кабинет. Друг вариант е правителство от технократи.

Ядреният вариант е предсрочни избори. Нито една от управляващите партии не иска този вариант.

Социологически проучвани показват, че изборите ще бъдат спечелени от дяснацентристка коалиция на партията на Силвио Берлускони и партията на Матео Салвини.