Руски кораб, превозващ 127 пътници е блокиран от лед с дни край бреговете на Япония. Корабът, "Игор Фарудинов" е отплавал от Курилските острови до полуострова Сахалин на тихоокеанското крайбрежие на Русия, когато е блокиран от 3-4 метрови ледени блокове, съобщава местната администрация на Сахалин в изявление, цитирано от ABCNews.

Няма непосредствена опасност за пътниците, коментира директорът на корабната компания, който управлява ферибота, като отбеляза, че има достатъчно храна и вода на борда и достатъчно количество гориво за една седмица.

"Пътниците са снабдени с всичко, от което се нуждаят", допълва директорът на компанията Сергей Кондрашин, според изявлението на регионалната администрация.

Не е ясно колко дни корабът е хванат в капан, но е напуснал пристанището понеделник, а плаването обикновено отнема ден и все още е в леден капан.

Администрацията се надява корабът да бъде освободен през следващите няколко часа и да пристигне в Сахалин до петък сутринта. Капитанът е опитен и подобни инциденти са се случвали и в предишни години, съобщават от администрацията

"Вече си пробиват път през леда, опитвайки се да стигнат до чисти води. Както показват сателитните снимки, не им остава още много път за изминаване", обяснява Кондрашин. 

Регионалното министерство на транспорта на Сахалин допълва, че е в контакт с екипажа и ако условия се влошат, ледоразбивач от руското пристанище Владивосток е в готовност да помогне.