Президентът на автономен Иракси Кюрдистан призова световните лидери да признаят, че Договорът Сайкс-Пико от 1916 г., който доведе до настоящите държавни граници в Близкия изток, се е провалил. Масуд Барзани призова за сключване на ново споразумение, което да позволи създаване на Кюрдска държава, съобщава „Гардиън”.

Барзани, който ръководи кюрдите в Ирак през последното десетилетие, изтъкна, че международната общност е започнала да приема, че териториалната цялост на Ирак и Сирия никога няма да бъде същата като преди и че „задължителното съвместно съществуване” в региона се доказа като погрешно.

Мисля, че световните лидери трябва да стигнат до заключението, че ерата на Сайкс-Пико приключи, изтъкна той пред британското издание.

Дали те ще го заявят или няма, дали ще го приемат или няма, реалността е такава. Но както знаете, дипломатите са консервативни и те дават своите оценки в последните етапи на нещата. И понякога те не могат да се справят с развитието, поясни Барзани.

През последните 18 месеца политическата карта в Северен Ирак се промени драстично заради падането на втория по големина иракски град Мосул в ръцете на ДАЕШ („Ислямска държава”). Сега кюрдски сили напълно контролират Киркук и Синджар. Те твърдят, че контролират хиляди квадратни километра повече земя от тази под контрола на иракското централно правителство.

Четири месеца преди да бъдат отбелязани 100 години от споразумението Сайкс-Пико – Франция и Великобритания си разделят сфери на влияние в района на Близкия изток вследствие на разпадането на Османската империя, Барзани изтъкна, че поддържането на статуквото ще доведе до допълнителна регионална дезинтеграция и разруха.

Според него независимостта, която е основна амбиция на кюрдите от десетилетия, „сега е по-близо от всякога”.

Барзани поясни, че регионалните и световни сили е нужно да сключат нов договор, който ще защити общностите в Ирак и Сирия.

Сега Ирак е разединен. Не сме отговорни за това. Напротив, направихме всичко необходимо да защитим единството на Ирак и демократичен Ирак, добави кюрдският лидер.