Американският производител на самолети Boeing е изправен пред трудни въпроси относно безопасността на пътническите самолети 737 Max 8, след като няколко самолетни компании приземиха най-новия самолет на производителя, пише "Гардиън".

Припомняме, 157 души загинаха при инцидента в неделя. Новият самолет Boeing 737 MAX 8 на Етиопските авиолинии падна на 62 километра югоизточно от столицата Адис Абеба на път за кенийската столица Найроби.

Няма оцелели от катастрофиралия етиопски самолет

Няма оцелели от катастрофиралия етиопски самолет

На борда е имало пътници от 33 страни

По-рано днес беше съобщено, че са открити двете "черни кутии" на падналия вчера самолет на Етиопските авиолинии. С помощта на кутиите разследващите се очаква да установят причината за катастрофата.

Boeing 737 Max 8 катастрофира шест минути след излитането си. Това е вторият голям инцидент с новия самолет за последните четири месеца. През октомври пътнически самолет на индонезийската компания Lion Air катастрофира със 189 души на борда.

Китай приземи всичките свои "Боинг 737 - 8 Макс"

Китай приземи всичките свои "Боинг 737 - 8 Макс"

Решение след катастрофата в Етиопия

В момента повече от 300 самолета Boeing 737-MAX са експлоатирани, а от 2017 г. са поръчани повече от 5000.

Авиационни експерти, китайски регулатори и загрижени пътници подчертават факта, че катастрофиралите самолети са оперативни от едва няколко месеца.

Мери Шиаво, бивш главен инспектор в американското транспортно министерство коментира пред Си Ен Ен, че последната катастрофа е "много подозрителна" и "бие тревога в авиационна индустрия, защото това не се случва просто така".

МВнР: Няма данни за националността на пътниците в катастрофиралия етиопски самолет

МВнР: Няма данни за националността на пътниците в катастрофиралия етиопски самолет

Посолството ни в Адис Абеба прави опита да намери списъка с пътниците

Специализираният сайт FlightRadar24 публикувани данни от падналия самолет на Етиопските авиолинии. От тях става ясно, че самолетът с полет ET302 се е изкачвал нестабилно по време на краткия полет. Пилотът на самолета, както и при случая с Lion Air, е съобщил за проблеми на диспечерите след излитането и е поискал да се върне, обявиха от Етиопските авиолинии.

Самолетната компания, най-големият превозвач в Африка заяви, че ще приземи моделите 737 Max. По-рано днес Гражданската авиационна администрация на Китай нареди на самолетните превозвачи да приземят 737 Max 8.

Около 60 самолета от този модел са доставени на около дузина китайски самолетни компании. Днес два китайски самолетни превозвача обявиха пред британската медия, че са започнали да използват Boeing 737-800 вместо Max 8.

Cayman Airways, която също използва Boeing 737 Max 8 съобщи, че ще приземи модела, докато тече разследването на катастрофата.

Други няколко компании отбелязаха, че не възнамеряват да приземяват самолета на този етап.

В неделя от Boeing информираха, че отменят събитие в Сиатъл във връзка с показването на новия самолет 777X, което беше планирано за сряда. Акциите на производителя паднаха с около 10% на ранната търговия.

Авиационният експерт и представител на омбудсмана на Индонезия Алвин Ли коментира пред "Джакарта пост", че индонезийското правителство трябва да приземи всички 737 Max 8, "за да се предотвратят още инциденти". Индонезия има две самолетни компании - Garuda Airlines и Lion Air, които използват самолетите.