Самолет на компанията Lion Air се разби минути след излитането си от летището в индонезийската столица Джакарта, предадоха световните информационни агенции.

Не са открити оцелели.

Падналият в Индонезия пътнически самолет се счита за най-надеждния в света

Падналият в Индонезия пътнически самолет се счита за най-надеждния в света

Моделът 737 MAX 8 се експлоатира в света от едва 18 месеца

Снимка 386216

Източник: ЕПА

На борда е имало 189 души, включително едно дете, 2 бебета и 8 души от екипажа.

Машината е излетяла от Джакарта в 6.20 ч. местно време и 13 минути по-късно е паднала в Яванско море. АП съобщава, позовавайки се на властите, че самолетът е получил разрешение да се върне, след като пилотите подали сигнал 2-3 минути след излитането му.

Тя е изпълнявала вътрешен полет от Джакарта до Пангкал Пинанг, на остров Суматра.

Последният инцидент със самолет на Lion Air е през 2004 г.

Последният инцидент със самолет на Lion Air е през 2004 г.

Преди днешната катастрофа последният инцидент с фатален случай е през 2004 г., когато 25 души загиват при катастрофа

Самолетът е започнал да губи височина и пилотите са поискали да се върнат на летището в Джакарта преди катастрофата. Самолетът се е изкачил на 1 524 метра преди да започне да губи височина. На радарите за последно е засечен на височина от 1 113 метра.

Намерени са отломки от самолета и багаж на пътниците. Открити са и човешки останки.

Спасителни екипи претърсват мястото на катастрофата.

От авиопревозвача разкриха, че самолетът е имал технически проблем в неделя вечерта. Той е летял от Денпасар до Джакарта, когато пилотите съобщили за техническа неизправност. Техническият проблем е разрешен в съответствие с процедурите на производителя.

Снимка 386217

Източник: ЕПА

Самолетът е Boeing 737 MAX 8. Той е в експлоатация по света от 2017 г.  Такъв самолет може да превозва до 210 души.

Lion Air, най-младата авиокомпания в Индонезия, предлага вътрешни и международни полети. Компанията се е сдобила със самолета през август. Машината има 800 летателни часа.  Двамата пилоти са имали общо над 11 000 летателни часа.

Водите, където е паднал самолетът с номер JT610, са с дълбочина 30-35 метра. Данни от полета показват, че самолетът рязко е паднал в морето.

От финансовото министерство на Индонезия обявиха, че 20 служители на ведомството са били на борда на самолета.

Днешната катастрофа е най-голямата от полета QZ8501 на индонезийската компания AirAsia. Самолетът катастрофира през декември 2014 г. Загинаха всички 162 души на борда.

Моделът 737 MAX 8 се експлоатира в света от едва 18 месеца, наричан е "най-надеждният самолет в света". Първият пътнически полет е през май 2017 г. на Malindo Air.

Самолетът е вариант на серията Boeing 737 Max - най-бързо продаваният самолет в историята на американската компания. Max 8 струва около 70 милиона британски лири. Той е с обхват от 6 570 километра. Събира до 210 пътници. Въглеродните емисии са редуцирани с 20%, шумът в самолета е намален с 40%, пише "Гардиън".

Моделът се притежава от самолетните превозвачи American Airlines, United Airlines, Ryanair, Jet Airlines, FlyDubai, Norwegian Air, Iceland Air, SilkAir, Turkish Airlines, Korean Air, Air Canada, Malaysia Airlines и други.

През 2012 г. Lion Air е сред първите компании, които сключват сделка с Boeing за 201 самолета 737 MAX. Споразумението е за 22,4 милиарда долара. Но до април тази година са доставени само осем самолета.

Американската компания е получила 4 783 поръчки на 737 MAX от над 100 държави.

Катастрофата в Индонезия е първият инцидент с 737 Max.

От Boeing обявиха, че ще предоставят техническа помощ.

Lion Air съобщи, че не планират приземяване на останалите самолети MAX 8.