Рано тази сутрин, около 6 часа местно време, Индонезия поднови търсенето на самолетa на нискотарифната компания AirAsia, който изчезна в Яванско море със 162-ма души на борда, съобщи Ройтерс.

В издирвателната операция участват четири самолета и кораби.

С изпращането на военновъздушен самолет, Австралия се присъедини към търсенето Еърбъса, предаде AP. Малайзия и Сингапур също се включват в издирването.

Изчезналият самолет Airbus A320-200 на компания Air Asia по всяка вероятност се намира на дъното на морето, съобщава АФП. Тази хипотеза се налага, след като се сравнят последните координати на полета.

Основният фокус на компанията остават семействата и близките на хората на борда, съобщават от AirAsia в последната публикация на Фейсбук профила си. Изпълнителният директор на превозвача се намира при близките в ситуационния център в Сурабая. Информираме семействата на пътниците за хода на издирвателно-спасителните действия, оказваме им и емоционална подкрепа, добавят още от компанията. Същото правят и други служители на AirAsia в Сингапур.

Има открит спешен телефонен номер, на който близките могат да получават информация.

В неделя стана известно, че е изгубен е контакт със самолет със 162-ма души на борда (155 пътници и 7-членен екипаж) на малайзийската авиокомпания Air Asia, пътуващ от Индонезия за Сингапур, предаде АП.

Изчезналият самолет вероятно се е разбил, обяви Индонезия
Още...

Властите и компанията потвърдиха информацията, но от авиопревозвача заявиха, че за съжаление не разполагат с повече информация.

От транспортното министерство на Индонезия съобщават, че самолетът е изчезнал от радарите 42 минути след излитането си. Машината е Airbus A320-200, а полетът - QZ 8501. Ясно е, че сред пътниците има и много деца.

Самолетът е излетял от летището в Сурабая в 5.30 часа местно време. По план е трябвало да кацне в 8 часа. Губи контакт с контролната кула в Джакарта в 6.17 часа. Преди да изчезне от радарите, пилотът е поискал смяна на курса с "необичаен маршрут".

Самолет на „Air Asia" се приземи аварийно
Още...

Според представител на Министерството на транспорта на Индонезия, цитиран от "Ройтерс", самолетът се е намирал между град Танжунг Пандан, на остров Белитунг, и остров Калимантан, когато е изчезнал. Той е летял на 32 000 фута височина, но е искал да се издигне до 38 000 фута, за да избегне облаците и силната гръмотевична буря.

Пилотът обаче не е подал сигнал за помощ, допълват от министерството.

По данни на AirAsia, цитирани от агенцията, 157 от пътниците на борда са били индонезийци, имало е трима граждани на Южна Корея, един човек от Сингапур и един от Малайзия.

CNN съобщава и за французин, който е бил на борда. От британското външно министерство проверят информация, че техен гражданин е пътувал със самолета.

По-късно на Фейсбук страницата си Air Asia съобщи, че на борда е имало 138 възрастни, 16 деца и едно бебе. Според публикацията един човек е от Сингапур, един от Малайзия, един французин, 3-ма души от Южна Корея и 156 индонезийци.
Впоследствие информацията беше коригирана в съобщение в профила на компанията в социалната мрежа. От Еър Ейша съобщиха за един пътник от Сингапур, един от Малайзия, трима от Южна Корея, един от Великобритания и 149 от Индонезия.
В екипажа е имало един французин и шестима индонезийци.

Появиха се и информации, че в района на остров Белитунг вече има намерени отломки от самолета, но информацията не е потвърдена.

Стартира издирвателна и спасителната операция, в която взеха участие морският флот и въздушните сили на Сингапур. Към тях се присъединиха екипи от Индонезия и Малайзия.

С настъпването на нощта обаче операция беше прекратена. Тя ще продължи на сутринта.

Air Asia e нискотарифна компания, която оперира в 22 държави.

Инцидентът с полет 8501 идва в края на черна за авиацията в региона година.

На 8 март полет MH370 от Куала Лумпур до Пекин изчезна от радарите по време с 239 пътници на борда и все още не е открит.

На 17 юли полет MH17 беше свален в района на Украйна, а 298-те души на самолета загинаха.

Днешният злополучин Еърбъс на AirAsia е бил в експлоатация само 6 години, твърди airfleets.net, цитиран от Ройтерс.

Авиокомпанията оперира само с Еърбъс, има и поръчки за няколкостотин самолета. AirAsia се смята за един от най-важните клиенти на европейските производители на самолети.

Пътническият самолет на Air Asia, който изчезна от радарите в неделя, най-вероятно се е разбил. Това обяви вицепрезидентът на Индонезия Мохамед Юсуф Калла, цитиран от ТАСС. Той каза, че все пак индонезийските власти нямат информация за възможното място, където е станала катастрофата.

Държавният департамент на САЩ заяви, че страната е готова да помогне в търсенето на изчезналия самолет.