Президентът на Боливия Жанин Аньес във вторник попълни състава на правителството след политическа криза няколко дни преди общите избори, предаде Prensa Latina.

Във вторник сутринта тя назначи Адемар Гусман за нов министър на развитието и икономиката, с мисията да създава работни места.

Новата криза в правителството настъпи след оставката на министъра на икономиката Оскар Ортис, който осъди вътрешните спорове в изпълнителната власт.

Министрите на труда Оскар Меркадо и Производителното развитие Хосе Абел Мартинес подадоха оставки в понеделник.

Жанин Аньес оттегли кандидатурата си за президент на Боливия

Жанин Аньес оттегли кандидатурата си за президент на Боливия

Изостава след конкърентите си в допитвания

На фона на кризата президентът назначи Бранко Маринкович за нов министър на икономиката, докато Гонсало Кирога беше назначен за министър на планирането на развитието, а Алваро Теджерина е новият министър на труда.

Припомняме, че самата Анеьс официално вече е вън от битката за президент на Боливия.

По-рано през септември тя сама обяви решението си да се оттегли от изборите.

Кандидатът на социалиста Луис Арсе води в анкетите, следван от центриста Карлос Меса.

Временното правителство на Боливия използва правосъдната система на страната за политическо преследване срещу бившия президент Ево Моралес и неговите съюзници, обяви в доклад правозащитната организация "Хюман Райтс Уотч" по-рано този месец.

Той добавя обаче , че и експрезидентът е използвал съдебната система по подобен начин по време на почти 14-годишното си управление.