Бразилският президент Жаир Болсонаро, който последователно омаловажава тежестта на огнището на коронавирус, заяви, че никой няма да бъде принуден да си сложи ваксина срещу коронаворус, след като бъде разработена, предаде "Ройтерс". 

Коментарите идват, след като правителството отдели милиони долари за закупуване и бъдещо производство на ваксини, тъй като Бразилия страда от второто най-тежко огнище на пандемията след САЩ.

"Никой не може да принуди никого да вземе ваксина", подчерта той.

Болсонару е с коронавирус - "малкият грип" удари "големия мъж"

Болсонару е с коронавирус - "малкият грип" удари "големия мъж"

Омаловажаването на пандемията е основното му занимание...

Бразилия се превърна в гореща точка през последните месеци, с 3 908 272 потвърдени случая и 121 381 смъртни случая от COVID-19.

Вчера здравното министерство съобщи за 45 961 нови случая на коронавирус и 553 смъртни случая от COVID-19 през последните 24 часа.

Болсонаро, който наскоро се възстанови от коронавируса, омаловажи значението му, наричайки го "малък грип", игнорирайки научните препоръки и се противопостави на карантинните усилия на бразилските губернатори и кметове.

Въпреки това неговото правителство отпусна 1,9 милиарда реала (346 милиона долара) в началото на август като финансиране за закупуване на 100 милиона дози от кандидата за ваксина, разработени от Оксфордския университет и AstraZeneca PLC (AZN.L) и в крайна сметка да го произведе в Бразилия.

Болсонаро плаши: Бразилия може да напусне СЗО

Болсонаро плаши: Бразилия може да напусне СЗО

Над 600 000 случаи на заразени в страната

Правителството на щата Сао Пауло също работи по потенциална ваксина с китайската Sinovac Biotech (SVA.O). Бразилия се надява разпределението на дозите, на която и да е от ваксините да започне в началото на следващата година.

Действащият министър на здравеопазването Едуардо Пазуело, генерал от армията, назначи ветеринарен лекар, който да ръководи програмата за ваксинация в Бразилия.