Бразилският президент Жаир Болсонару заяви в понеделник, че се надява това да бъде последната седмица от стеоги мерки с цел забавяне разпространението на коронавируса, предаде РТ.

Припомняме, че днес стотици хора излязоха по улиците в големите градове в Бразилия, като блокираха трафика и протестираха срещу мерките за социално дистанциране, наложени в страната заради епидемията от новия коронавирус.

Шофьори по улиците на Рио де Жанейро, Сао Пауло и столицата Бразилия надуваха клаксоните си и настояха за оставки на политиците, които решиха да наложат строга икономическа и социална блокада, принуждавайки повечето фирми да бъдат затворени в продължение на седмици.

Самият Болсонару открито се противопостави на мерките за блокиране и заяви, че икономическите рискове надвишават опасностите, причинени от болестта.

Той също се включи в протестите, като според източници е кашлял по време на изказването си.

Протести в големите градове в Бразилия срещу карантината и блокадите

Протести в големите градове в Бразилия срещу карантината и блокадите

Местните изпитват все по-големи икономически затруднения

До разнобой обаче се стигна между властите по отношение на пандемията.

Въпреки, много от губернаторите на Бразилия взеха повече или по-малко строги мерки в своите щати. Президентът също така уволни популярния си здравен министър миналата седмица, след като те се сблъскаха в позициите си.

В Бразилия има повече случаи на новия коронавирус, отколкото във всяка друга държава в Латинска Америка. В неделя потвърдените случаи нараснаха до 38 654 с 2462 смъртни случая, предаде Ройтерс.