Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро в сряда се въздържа да коментира потенциалния победител в изборите в САЩ, предаде "Ройтерс".

Той все пак потвърди подкрепата си за президента Доналд Тръмп и предложи претендентът от Демократическата партия Джо Байдън може да се намеси прекалено по въпроси като тропическите гори на Амазонка, ако бъде избран.

"Знаете моята позиция, ясно е ... Имам добра политика с Тръмп, надявам се той да бъде преизбран", каза той пред привържениците си в Бразилия. "Демократичният кандидат два пъти говори за Амазонка. Това ли иска за Бразилия? Намеса отвън?"

Като президент Байдън може да постави като основни теми околната среда и правата на човека в американско-бразилския дневен ред и да усложни отношенията и застраши търговията.

Болсонару беше посъветван от местни помощници да изчака официални резултати, преди да поздрави Тръмп за победа, са съобщили източници за "Ройтерс".

Болсонару подкрепи Тръмп за втори мандат

Болсонару подкрепи Тръмп за втори мандат

Надява се да присъства на церемонията по встъпването му в дкъжност

Припомняме, че Болсонару подчерта през октомври, че подкрепя кандидатурата на американския си колега Доналд Тръмп за преизбиране и се надява да може да присъства на церемонията по встъпването му в длъжност през януари.

Болсонару встъпи в длъжност през януари 2019 г. и оттогава се е срещал няколко пъти с Тръмп, като е демонстрирал и общи позиции по редица въпроси с държавния глава, за което е и критикуван.

Други световни лидери, които подкрепиха преизбирането на Тръмп, са унгарският премиер Виктор Орбан и президентът на Филипините Родриго Дутерте.