Крайнодесният президент на Бразилия Жаир Болсонару изрази надежда, че престъпниците ще "умират на улицата като хлебарки" в резултат на ново законодателство, с което ще се защитава полицията, военните и гражданите от наказателно преследване, ако застрелят криминални лица, пише "Гардиън".

В интервю Болсонару заяви, че се надява Конгресът да одобри спорните му планове за разширяване на така нареченото excludente de ilicitude - член в Наказателния кодекс на Бразилия, който при някои случаи допуска незаконни действия.

Активисти се опасяват, че може да предизвика кръвопролитие, но Болсонару е убеден, че ще осигури така необходимата "правна закрила" на полицаите, които използват оръжие по време на задълженията си, а също така ще доведе до "драматичен" спад на насилието.

"Тези хора (престъпници) ще умират на улицата като хлебарки, ако такава закрила бъде одобрена, и така трябва да стане", смята бразилският лидер.

Според него полицията води "неравна" борба срещу престъпността и трябва да получи разрешение да използва оръжие, а не да ги вкарва в съда.

През първите шест месеца на тази година полицията в Рио де Жанейро е убила 881 души или един човек на всеки пет часа. През миналата година бразилската полиция е убила 6200 души в сравнение с 5225 през 2017 г., показва официална статистика.