Президентът на Бразилия Жаир Болсонару използва първата си реч пред Общото събрание на ООН да похвали борбата си срещу социализма в Латинска Америка, пише "Гардиън".

"Днес дойдох тук пред вас, за да ви представя една нова Бразилия, държава, която сега се възстановява, след като се измъкна от ръба на социализма", обяви той.

Болсонару отхвърли помощта на Г-7 за гасене на пожарите в Амазония

Болсонару отхвърли помощта на Г-7 за гасене на пожарите в Амазония

Той я определи като намеса в суверенитета…

"Моята страна беше много близо до социализма, който води до корупция" и висока престъпност, атака срещу семейните ценности, смята Болсонару.

Той говори за споразумение между Бразилия и Куба, което позволява на кубински лекари да работят в Бразилия. Според Болсонару тази програма вече не помага на страната му. Бразилският лидер говори за най-новата история на Куба, а след това коментира Венецуела.

Бразилският лидер отбеляза, че в миналото Венецуела е била демократична държава.

Бразилия ще приеме помощта на Г-7 за Амазония, но само срещу извинение

Бразилия ще приеме помощта на Г-7 за Амазония, но само срещу извинение

Френският президент трябва да се извини, че е обидил Болсонару

"Справедливо е да се каже, че социализмът във Венецуела работи - те всички са бедни", подчерта той и добави, че свободата е възможна само със свободен пазар.

Той говори и за Амазония.

"Заблуда" е да се казва, че Амазония е наследството на човечеството, убеден е бразилският държавен глава. Той намекна, че гората трябва да бъде отворена за бизнеса.

Много шум за Амазония

Много шум за Амазония

Пожари бушуват и в Африка, бушуваха и в Сибир. Това, което мнозина обаче премълчават е, че през последните десетилетия пожарите по света намаляват и то устойчиво. А тревогата за горите на Амазония е по-скоро резонанс на един геополитически сблъсък, пише Димитър Петров

Болсонару също се оплака, че страните се държат с "неуважение" и като "колонизатори" с критиката си към отговора на бразилското правителството относно пожарите в Амазония. Той благодари на американския президент Доналд Тръмп преди да продължи да обяснява как останалата част от света отвръща на ситуацията с пожарите в Амазония по колониалистки начин. По думите му местните хора не искат да са бедни на най-богатите земи на планетата.

Идеологията нахлу в човешката душа, за да изгони бога, идеологията води до "смърт и унищожение", вярва Жаир Болсонару.