През последните дни пожарите в амазонската тропическа гора се превърнаха във водеща международна новина. Държавници и знаменитости започнаха да споделят снимки с тревожни послания, актьорът Леонардо ди Каприо обяви, че дарява 5 милиона долара за борба с пожарите, а темата бе обсъждана дори на форума на Г-7 в Биариц. Именно там френският президент Еманюел Макрон предложи от името на Г-7 финансова помощ на Бразилия в размер на 20 милиона долара за справяне с природното бедствие.

От своя страна бразилският президент Жаир Болсонару отхвърли помощта и обвини Франция, че се държи със страната му като с колония. Впоследствие уточни, че ако Макрон му се извини, може да подновят разговорите. Междувременно Бразилия прие техническа помощ от Израел, Еквадор и Чили, а десетки хиляди бразилски войници се борят с огнените стихии.

Международни природозащитни и климатични активистки кръгове обвиняват Болсонару, че неглижира проблема и толерира обезлесяването на амазонската джунгла. Обвиненията са, че опожарените гори впоследствие се използват за пасища (Бразилия е най-големият износител в света на телешко и говеждо месо) или се превръщат в земеделски площи (страната е също така крупен износител на соя). Твърди се, че с бездействието си бразилските власти поощряват фермерите да палят горски територии, а също така и да се секат гори. Горските пожари пък предизвикват увеличаване на въглеродните емисии, което от своя страна водело до климатични промени.

В действителност ситуацията е доста по-различна в сравнение с това, което загрижените активисти се опитват да ни внушат. Да, броят на пожарите и площта, която обхващат, са доста по-големи в сравнение с предишни години, но това не означава автоматично, че положението е в по-голяма степен критично от обикновено.

Горските пожари са естествено природно явление, и далеч не е задължително да са предизвикани умишлено. По този начин гората се "подмладява" - изгарят сухи дървета и листа, след което на тяхно място израства нова свежа растителност. Колкото "по-стара" е гората (тоест, дърветата са по-изсъхнали), толкова по-голяма е вероятността през сухия сезон да избухне пожар. Усилията за предотвратяване на пожар в такава местност водят дотам, че дърветата изсъхват още повече, което увеличава вероятността от (по-голям) пожар през следващата суша.

Ефективен метод за предотвратяване на пожар е т.нар. "санитарна сеч" - изсичането на стари изсъхнали дървета. По този начин гората се "подмладява", без да се стига до пожар. Естествено, когато става дума за огромни масиви (амазонската екваториална гора се простира на площ от 5,5 милиона квадратни километра), тоталният контрол е на практика невъзможен. Което води до ежегодни пожари в различни части на Амазония.

Обезлесяването на амазонската гора е несъмнен факт, но въпреки това тя е далеч от изчезване - именно поради последващото възстановяване на част от териториите, засегнати от пожари и дърводобив. Други части се превръщат в пасища и земеделски земи, изгражда се инфраструктура, появяват се селища, развива се минното дело, но всичко това се извършва с мисълта да не се погуби изцяло природното богатство на тропическата гора, уникално не само за Бразилия и останалите държави в региона, но и за целия свят. Още в края на 80-те години се появяваха тревожни статии за намаляването на площта на амазонската джунгла, но ако темповете, които тогава се обявяваха, бяха продължили, досега тази тропическа гора да е изчезнала напълно.

Още от 1965 г. (началото на "превземането" на Амазония от модерния човек) в Бразилия датира законодателство, според което частните собственици на земя са задължени да поддържат част от нея под формата на гора, като за Амазония този дял достига 80%. Отделно, превръщането на гори в пасища или земеделски земи води до намаляване на количеството на валежи в съответния регион, което прави икономически неизгодно "конвертирането" на земята с цел развитие на земеделие и животновъдство.

На практика, сблъсъкът е геополитически - между застъпниците на теорията за растяща опасност от климатична катастрофа и онези, които не вярват на апокалиптичните прогнози и просто искат да развиват местната икономика, без да стават заложници на нечии обсесии. Флагман на първите е френският президент Еманюел Макрон, а бразилският му колега Жаир Болсонару дори е изразявал намерение да извади страната си от Парижкото споразумение за климата.

Отделно, да предложиш 20 милиона щатски долара помощ на 9-ата икономика в света, с БВП от 1,8 трилиона долара за миналата година, е... Особено, ако тази помощ е свързана с други изисквания, които бразилската страна може да приеме като натиск и изнудване.

Природните стихии в Амазония рано или късно ще бъдат овладени - по един или друг начин. Шумът по темата обаче едва ли ще секне.

Иначе, пожари бушуват и в Африка, бушуваха и в Сибир. Това, което мнозина премълчават обаче е, че през последните десетилетия пожарите по света намаляват и то устойчиво (според анализ на НАСА спадът е с 24% за периода между 1998-а и 2015-а година). За същия период горските масиви на планетата са нараснали значително - заради увеличените въглеродни емисии (растенията абсорбират въглероден диоксид чрез фотосинтеза и го превръщат в органични съединения, а колкото повече въглероден диоксид има в атмосферата, толкова повече биомаса се "произвежда"). Елементарна ботаника, но къде по-престижно е да се проявява загриженост и да се спасява света от евентуален катаклизъм...

И накрая, един любопитен факт. Мнозина от алармиращите за случващото се в Амазония, публикуваха в социалните мрежи... стари снимки от минали пожари. Тук едва ли има какво повече да се добави.