Бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън е готов да даде показания във връзка с разследването срещу американския президент Доналд Тръмп за оказан натиск върху украинските власти.

Той води преговори, за да даде показания преди разследването с цел процедура по импийчмънт на държавния глава, фокусирано върху сделките на президента в Украйна.

Според множество съобщения в американските медии в петък, адвокатите на Болтън разговарят с три комисии, ръководени от Демократическата партия, които ръководят разследването за потенциално депозиране.

"Докато членовете на Камарата, които работят в комисиите по разузнаване, надзор и външни работи, разпитват свидетели насаме, някои от демократите на комисиите заявиха, че смятат, че е необходимо Болтън да даде показания", съобщи CNN в петък.

Разкритие: Джон Болтън алармирал за натиска на Тръмп върху Украйна

Разкритие: Джон Болтън алармирал за натиска на Тръмп върху Украйна

Болтън може и затова да е бил уволнен

По-рано през октомври стана ясно, че Болтън е бил толкова разтревожен от оказвания тайно натиск върху Украйна да разследва политическите противници на американския президент Доналд Тръмп, че той е казал на високопоставен съветник да го докладва на адвокатите на Белия дом.

Разкритието за участието на Болтън в опитите за блокиране на потайната външна политика, целяща политическо облагодетелстване на Тръмп, се появи от показания в Конгреса, додени от бившия му съветник Фиона Хил, която е бившият главен експерт по Русия в Белия дом.

Разследването за импийчмънт беше предизвикано от сигнал на служител на американското разузнаване, подаден през август, който отчасти описва телефонен разговор на 25 юли между Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски, в който Тръмп е поискал "услуга" за разследване на потенциалния му опонент през 2020 г. Джо Байдън.

Тръмп и републиканците повториха недоказани обвинения за корупция срещу Хънтър Байдън, сина на бившия вицепрезидент, който е бил в борда на газова компания в Украйна, докато баща му участваше в международни опити за ограничаване на корупцията в нейното правителство.