Бомба, монтирана на мотоциклет, е експлодирала в тормозената от екстремисти част на Северозападен Пакистан близо до границата с Афганистан, като са загинали деветима души, обявиха властите, цитирани от "Ройтерс".

Това е последното изригване на насилие на фона на неотдавнашното засилване на атаките във въоръжената с ядрени оръжия страна.

Бомбата е била взривена с дистанционно управление късно снощи, след като военен автомобил е преминал в град Мир Али в провинция Северен Вазиристан, уточниха трима пакистански официални лица, които са пожелали да останат анонимни.

Говорител на пакистанската армия, която отговоря за сигурността в региона, не е отговорил на исканията за коментар.

"Вазиристан кърви още веднъж", изтъкна представителят на полицията Тахир Хан в Пешавар, главния град в северозападната част на Пакистан, който уточни, че е чул за взрива, но нямал подробности.

Никоя екстремистка групировка не е поела отговорност за атентата.

Талибаните избиха и раниха десетки в колеж в Пакистан

Талибаните избиха и раниха десетки в колеж в Пакистан

Засега се съобщава за 9 убити и 36 ранени

Северен Вазиристан отдавна е средище на пакистански и чуждестранни ислямистки екстремисти, свързани с талибаните и "Ал Кайда", докато пакистанската армия не предприе огромна офанзива срещу тях в средата на 2014 г.

Военната офанзива прогони екстремистите от техните бази и до голяма степен разруши мрежите им, принуждавайки ги да избягат или през пропускливата граница с Афганистан, или в други части на Пакистан.

Ала екстремистите отвърнаха на удара, понякога с големи атаки.

Миналия петък трима пакистански талибани самоубийци щурмуваха колеж в Пешавар, избивайки 8 студенти и един охранител.

Седмица по-рано висш полицейски началник беше убит при самоубийствено бомбено нападение в Пешавар.

Във вторник пакистански талибан уби член на антиталибанска фракция в друга част на северозападния регион, докато бомба, насочена към членове на друга проправителствена фракция, изби петима души седмица по-рано.

Пакистанските талибани се борят да свалят правителството и да наложат шериата. Те са свързани с афганистанските талибани, които контролираха по-голямата част от Афганистан, докато не бяха прогонени от властта от подкрепяните от САЩ военни действия през 2001 г.

Американският военен министър Джеймс Матис посети Пакистан тази седмица, за да призове за "удвояване" на усилията за обуздаване на екстремистите, обвинени в използването на страната като база за извършване на атаки в Афганистан.