Европейският съюз не трябва да позволява на Русия и Китай да поемат контрола над ситуацията в Афганистан и да станат основни спонсори на Кабул.

Това заяви върховният представител на ЕС по външни работи и политика на сигурност Жозеп Борел, говорейки в четвъртък на заседание на комисиите по външни работи и развитие на Европейския парламент, съобщават "Ройтерс" и ТАСС. 

"Проведохме среща на външните министри на ЕС относно Афганистан, на която разменихме мнения за това как ЕС трябва да се позиционира във връзка с новата политическа реалност в Кабул. ЕС не трябва да позволява на Русия и Китай да поемат контрола над ситуацията в Афганистан и спонсорира Кабул. Трябва да действаме", каза Борел.

Британия предупреди за обнадеждени противници на Запада, като Русия и терористи

Британия предупреди за обнадеждени противници на Запада, като Русия и терористи

Великобритания не харесва такъв световен ред

Той каза още, че ЕС "трябва да работи в тясно сътрудничество със САЩ и да засили дипломатическите усилия за разработване на обща позиция с нашите съюзници, скоро ще имаме виртуална среща с колеги от Групата на седемте (Г-7), за да продължим дискусиите по тази тема."

В същото време Борел призова държавите от ЕС да говорят с всички държави, които имат влияние в Афганистан и със самите талибани.

"Да, трябва да говорим с талибаните и трябва активно да си сътрудничим с ключови международни партньори, които имат влияние в Афганистан. Турция, Китай, Русия получиха нови възможности да увеличат влиянието си в Афганистан. Иран, Пакистан, Индия също имат значително влияние в региона", подчерта той.

Събитията в Афганистан са катастрофа за доверието към Запада в света и не можеха да бъдат предвидени от западните разузнавателни служби, коментира Борел. 

"Това е бедствие и кошмар за афганистанския народ. Къде бяха нашите разузнавателни агенции, които не можеха да предвидят това. Сигурен съм, че дори талибаните не биха могли да предвидят това", каза той .

Столтенберг призова за обединено НАТО заради Афганистан и срещу Русия и Китай

Столтенберг призова за обединено НАТО заради Афганистан и срещу Русия и Китай

Приветства готовността на съюзниците да приемат афганистанците, които подкрепят алианса