Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс изрази опасения в четвъртък, че противниците на Запада, като Русия и терористи по целия свят, биха могли да видят решителността му като слаба, след като изтеглянето от Афганистан доведе до превземане от талибаните, съобщава "Ройтерс". 

"Това, от което се чувствам неудобно, е, че сега имаме световен ред, където решимостта се възприема от нашите противници като слаба, решимостта на Запада", заяви Уолъс пред БиБиСи.

Войната в Афганистан е коствала няколкостотин хиляди животи и трилиони долари, но сега талибаните отново са на власт, а водещите сили на Запада се опитват да евакуират своите дипломати и афганистанския персонал от летището в Кабул.

"Това е нещо, за което всички трябва да се тревожим: Ако вярват, че Западът няма решимост и се разделя, тогава нашите противници като Русия намират това за обнадеждаващо", каза Уолъс.

Великобритания се притеснява от завръщането на талибаните и вакуумът, оставен от хаотичното изтегляне на Запада, ще позволи на бойци от Ал Кайда да се закрепят в Афганистан, само 20 години след нападенията срещу САЩ на 11 септември 2001 г.

По-рано, британският премиер Борис Джонсън поиска да бъде домакин на виртуална среща на лидерите на Г -7, която основно да обсъди ситуацията в Афганистан.

Столтенберг призова за обединено НАТО заради Афганистан и срещу Русия и Китай

Столтенберг призова за обединено НАТО заради Афганистан и срещу Русия и Китай

Приветства готовността на съюзниците да приемат афганистанците, които подкрепят алианса

Никой самолет, превозващ британци и бежанци от Афганистан, не е останал празен, каза британският министър на отбраната.

Уолъс отхвърли съобщенията, че някои полети от Кабул са съдържали само няколко души, "талибаните пропускат нашите хора да преминат". Между седем и девет самолета на RAF излитат всеки ден.

Уолъс също каза, че Великобритания ще остане в Афганистан, докато САЩ управляват летището в Кабул, но каза, че правителството също инвестира в "центрове на трети държави" за хора в региона.

Обединеното кралство се ангажира да приеме до 20 000 афганистански бежанци през следващите няколко години по нова схема за презаселване - включително 5000 тази година.

Около 2000 бивши афганистански служители и техните семейства също са във Великобритания по отделна схема тази година, според Министерството на вътрешните работи, с цел 5000 до края на 2021 г.

Бившият шеф на Пентагона: Тръмп не искаше САЩ да напусka Афганистан, сделката беше трик

Бившият шеф на Пентагона: Тръмп не искаше САЩ да напусka Афганистан, сделката беше трик

Крис Милър: Говорене за пълно изтегляне бе просто игра за натиск и на талибани, и на Гани