Висшият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел коментира в четвъртък, че Молдова е жертва на усилията на Русия да използва природен газ като оръжие, за ​​да тормози своя по-малък съсед, въпреки че не предостави подробности, съобщава "Ройтерс".

Договорът за газ на Молдова с руската "Газпром" изтече в края на септември и не успяха да се споразумеят за нова цена, като Кишинев се възпротиви на предложението на "Газпром" да удвои цената, която Молдова плащаше преди.

Кремъл отрече руската компания да използва газовите преговори с Кишинев, за да се опита да извлече политически отстъпки, но върховният представител на ЕС за външната политика Борел отхвърли този аргумент.

Русия заплаши да спре газа на Молдова

Русия заплаши да спре газа на Молдова

Кишинев трябвало да плати дълга си

"В глобален план увеличението на цените по света не е следствие от превръщането на доставките на газ в оръжие, но в случая с Молдова - да, това така е", каза Борел на пресконференция заедно с премиера на Молдова Наталия Гаврилита в Брюксел.

Той не предложи никакви подробни доказателства за руски натиск.

"Газпром" заяви, че ще спре износа на газ за Молдова, която граничи с Румъния и Украйна, ако не бъдат платени предишни доставки

"В случая с Молдова трябва да се вземат предвид политическите характеристики... това е рязко (ценово) увеличение, което е свързано с политически проблеми, което изисква нашата подкрепа", каза Борел, имайки предвид 60 милиона евро безвъзмездна помощ от ЕС за подпомагане на енергийната криза, договорена тази седмица.

Полша спасява Молдова с газови доставки

Полша спасява Молдова с газови доставки

Конкурент на "Газпром"

"Това ще отиде за най-уязвимата част от молдовски народ", каза той. 

Гаврилита коментира, че молдовските власти продължават преговорите с "Газпром" в Санкт Петербург и че се надява на "достъпен" дългосрочен договор.

Молдова, управлявана понастоящем от прозападното правителство на президента Санду, бе една от 15-те републики на Съветския съюз и бе в центъра на политическо преливане на влияние между Русия и Запада след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

ЕС помага на Молдова да се справи с газовата криза с 60 милиона евро

ЕС помага на Молдова да се справи с газовата криза с 60 милиона евро

Тези средства трябва да позволят на Молдова да купува газ от алтернативни доставчици