Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел отвърна в петък на критиките относно енергийната политика на блока, като каза пред DW, че държавите от ЕС са намалили вноса си на руски газ с 50% от началото на войната в Украйна.

Борел бе попитан дали като отказват да се откъснат изцяло от руската енергия, държавите от ЕС все още финансират военната машина на Русия. "Той (руският внос на енергия) беше 40% преди войната, сега е 20% ... но никой не може да поиска от европейските икономики да намалят доставките на газ за една нощ", каза Борел. "Не можем да направим чудеса."

Въпреки съкращенията на вноса, Европа остава зависима от руската енергия за захранване на своите икономики и домове.

Държавите от ЕС тази седмица се съгласиха да намалят потреблението си на газ с 15%, в случай че Москва спре доставките за Европа в отговор на западните санкции. Мерките за икономии на енергия ще помогнат на енергийните фирми да презаредят съоръженията за съхранение на газ в целия блок навреме за зимата.

 ЕС пести солидарно газ срещу руското изнудване

ЕС пести солидарно газ срещу руското изнудване

Страните ще ограничат доброволно с 15 процента консумацията на синьо гориво

Попитан защо Брюксел не е избрал да наложи наказателни мита върху руския газ, за ​​да намали потока от средства към военния сандък на Москва, Борел каза, че предложението е било сериозно обмислено, но отхвърлено.

Той каза, че страните от ЕС са взели "по-твърдо решение" да "спрат да купуват (руски) петрол от края на годината и сега сме в процес на спиране на закупуването на газ".

Борел каза, че по-нататъшното намаляване на вноса на руски газ ще се случи "бързо".

Главният дипломат на ЕС също отрече твърденията, че икономиката на Русия досега е била относително невредима от западните санкции, докато европейските потребители вече усещат високите сметки за енергия.

"По-важно от това (намаляването на газа) е прекъсването на връзките на руската икономика с останалия свят", каза Борел. "(Руската) военна машина работи не само с пари, но и с технологии", добави той, цитирайки руските танкове, които разчитат на западни компоненти.

Борел каза, че западните санкции сега означават, че руските оръжейни фирми вече не могат да купуват жизненоважни компоненти, "така че няма да могат да построят друг танк като този".

Той каза, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия е на път да се свие с 10% тази година, което според него ще доведе до "най-голямата рецесия... от края на Съветския съюз".

Много скоро руският президент Владимир Путин ще "ще трябва да избира между оръжията и маслото за хората", каза Борел за DW.

Германия налага данък върху всички потребители на природен газ

Германия налага данък върху всички потребители на природен газ

Мярката трябва да влезе в сила от 1 октомври