Борис Джонсън и Дейвид Дейвис излязоха като водещи фигури, които могат да поемат лидерството на Консервативната партия и да заменят премиера Тереза Мей, пишат британски медии.

Мей е под натиск от съпартийците си след проваления й план да увеличи парламентарното мнозинство на Консервативната партия на предсрочния вот на 8 юни. Торите изгубиха 13 места и сега са принудени да се коалират, за да имат мнозинство.

Премиерът също е остро критикуван заради неадекватните действия на правителството във връзка с пожара в жилищната сграда Grenfell Tower, който отне живота на десетки хора. Мей реши да не се среща със засегнатите от пожара за разлика от кралицата и лидера на лейбъристите Джереми Корбин.

Министърът за Брекзит Дейвис, който днес официално започна преговори с ЕС за излизането на Великобритания от ЕС, е разглеждан от торите в парламентарната група като "обединяващ кандидат" за наследник на Мей и да води страната, отбелязва "Дейли телеграф".

С позитивен тон дадоха старт на преговорите за Брекзит
на живо

С позитивен тон дадоха старт на преговорите за Брекзит

Барние и Дейвис изразиха оптимизъм

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън също е спрян за наследник на Мей, но Дейвис изглежда е в по-силна позиция, ако се открие подобна възможност.

Британското издание допълва, че източници, близки до Джонсън, са изтъкнали, че Дейвис ще бъде "сериозен претендент" за лидерството, ако Мей подаде оставка. В неделя бившият кмет на Лондон беше принуден да отрича, че е започнал подготовка за атакуване на лидерската позиция, след като е видян на среща с военния министър Майкъл Фалън в бирария в Кент през уикенда.