Тази вечер британският премиер Борис Джонсън обяви нов локдаун в Англия заради разпространението на коронавируса. Затварят се всички магазини, с изключение на продаващите стоки от първа необходимост. Мерките влизат в сила от четвъртък за период от четири седмици, предаде Би Би Си.

За разлика от локдауна през пролетта, сега училищата и университетите ще работят.

Премиерът Джонсън обеща след 2 декември мерките да бъдат облечени и да се върне практиката за локални решения в зависимост от ситуацията по места.

Проф. Камрад: Стадният имунитет срещу COVID-19 е невъзможен, това е идея от каменната ера

Проф. Камрад: Стадният имунитет срещу COVID-19 е невъзможен, това е идея от каменната ера

Имунитетът изчезва бързо...

Обявените от Борис Джонсън ограничения засягат само Англия. Уелс, Шотландия и Северна Ирландия въведоха свои карантинни мерки за борба с епидемията.

Заразените във Великобритания вече са над 1 милион.

По думите на Джонсън, локдаунът е необходим, за да се избегне "медицинска и морална катастрофа", до която може да доведе евентуален колапс на здравната система.

По данни на Би Би Си, позовани на официални документи, смъртността при новата вълна на заразата може значително да надвиши числата от пролетта. Според някои изследвания, смъртните случаи може да достигнат 4000 на ден.

Здравните експерти се опасяват, че към Коледа болниците ще бъдат толкова препълнени, че няма да могат да приемат нови пациенти.