Имунитетът срещу коронавируса е твърде кратък и изчезва от само себе си, а стадният имутитет е невъзможен.

Такава позиция изрази пред Дойче веле проф. Томас Камрад, президент на Германското дружество по имунология и директор на Института по имунология към Университетската клиника в Йена.

"Два месеца имунитет е минимумът, като това далеч не важи за всички, а само за някои хора. Учените са единодушни, че у хората, прекарали болестта със слаби или без никакви симптоми, антителата се задържат по-кратко, отколкото при пациентите с тежка симптоматика. Но е твърде рано за окончателни заключения, тъй като познаваме вируса от едва 9 месеца и не знаем каква част от пациентите ще имат антитела след две години например." - коментира проф. Камрад.

По думите му, при повечето преболедували от COVID-19 имунитетът продължава повече от два месеца, но никой не знае каква ще бъде картината две години по-късно.

Вече над 10 млн. заразени с коронавируса в Европа

Вече над 10 млн. заразени с коронавируса в Европа

Третият най-засегнат в света регион

Той е категоричен, че постигането на стаден имутитет по естествен път е невъзможно.

"За мен стадният имунитет без имунизация е концепция от каменната ера. Да чакаш да се заразят толкова много хора, че обществото да добие по този начин групов имунитет, в случая е напълно невъзможно - включително защото трайността на имунитета срещу този вирус очевидно е твърде кратка. Единственият път към стаден имунитет преминава през сигурна и ефективна ваксина, която да предлага дълготрайна защита." - подчертава проф. Камрад.

Според него, загубата на имунитет срещу коронавируса едва ли би настъпила поради мутация.

"Принципно мутацията не е изключена, но коронавирусите не мутират толкова често. Затова бих казал, че е малко вероятно придобит имунитет да бъде загубен заради мутиране на вируса. Основният проблем е в това, че имунитетът има кратък живот и изчезва от само себе си." - пояснява имунологът.

Проф. Томас Камрад е следвал медицина в Кьолн, Виена и Берлин и е работил в Университетската клиника в Бон, в берлинската болница Шарите и в Масачузетския технологичен институт.

Нов скок на заразените с коронавирус у нас - 2891

Нов скок на заразените с коронавирус у нас - 2891

29 души са починали