"Даунинг стрийт" обяви, че премиерът Борис Джонсън е одобрил публикуването на спорен доклад за предполагаема намеса на Русия в британската политика, пише "Индипендънт".

Министър-председателят беше разкритикуван, след като блокира публикуването на доклада от Комисията по сигурност и разузнаване преди парламентарните избори. Председателят на комисията Доминик Грийв описа решението като "шокиращо".

Консерваторите на Джонсън печелят 365 места, показват окончателните резултати

Консерваторите на Джонсън печелят 365 места, показват окончателните резултати

Победата на Джонсън означава, че Великобритания ще напусне ЕС до края на януари 2020 г.

Вярва се, че докладът разкрива усилия на Москва да оказва влияние върху Великобритания чрез финансови дарения, политически контакти и манипулации в социалните медии. Документът не може да бъде публикуван до назначаването на нова комисия и това не се очаква да стане преди януари 2020 г.

Новата комисия и членовете ще бъдат номинирани от премиера при консултации с лидера на опозицията. Те трябва да бъдат одобрени от парламента. Този процес може да продължи няколко седмици.

Грийв е притеснен, че това може да стане през април или по-късно преди новата комисия да вземе решение за публикуване на доклада. При последното назначаване на комисията процесът продължи близо 6 месеца.

За разлика от други парламентарни комисии Комисията по сигурност и разузнаване докладва директно на премиера, а не на Камарата на общините или лордовете. Джонсън има право да не публикува доклада, ако реши, че засяга националната сигурност.

Но говорител на премиера е взел решение докладът да бъде публикуван от новата комисия. Представителят не посочи Джонсън кога е взел решението.

По непотвърдена информация в доклада се посочват деветима руски бизнесмени, които са дарили средства на Консервативната партия.

Докладът беше завършен през март, а на 17 октомври беше предаден на "Даунинг стрийт".