Бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън ще бъде разследван за коментарите си за носене на бурка, пише вестник Evening Standard, цитиран от "Ройтерс".

Конкретно Джонсън ще бъде разследван за възможно нарушаване на кодекса за поведение на Консервативната партия на Великобритания след коментара за мюсюлманките, които носят бурка.

Джонсън сравни бурките с пощенски кутии, Мей го порица

Джонсън сравни бурките с пощенски кутии, Мей го порица

Никаби и бурки са поляризиращ проблем в цяла Европа

Вестникът отбелязва, позовавайки се на източници от партията, че по-късно днес ще бъде взето официално решение разследваща комисия, ръководена от адвокат, да проучи случая.

"Гардиън" пише, че е изправен пред разследване за коментара си.

Борис Джонсън сравни мюсюлманките с бурки с пощенски кутии и банкови обирджии в статия за "Дейли телеграф". Той отказва да се извини, въпреки че е призоваван от ръководството на партията да го направи.

Саджад Карим, консерватор от Северозападна Англия, коментира, че консерваторите трябва да решат между "английско националистическо движение" и "истинска национална сила".

Депутатите обвиниха Джонсън, че си е повярвал, че "нормите и стандартите на Консервативната партия не се отнасят за него".