Бившият външен министър на Великобритания и главен кандидат за премиер Борис Джонсън обеща да не изплаща 39 млрд. британски лири (€50 млрд.) на Брюксел като част от сделката за напускане, докато Лондон не постигне ново споразумение, отговарящо на британските условия за Брекзит.

Това става ясно от негово интервю за в. "Сънди таймс".

Британски съд отхвърли опит за дело срещу Борис Джонсън заради лъжи за Брекзит

Британски съд отхвърли опит за дело срещу Борис Джонсън заради лъжи за Брекзит

Политикът е сочен за фаворит за лидер на Консервативната партия

"За мен е било винаги чудно как се съгласихме да платим този чек още преди да бъде договорена цялата сделка", посочи Борис Джонсън.

Джонсън напусна поста си начело на британското външно министерство през юли миналата година, тъй като не се съгласи с плана за Брекзит, предложен от премиера Тереза ​​Мей. Тя пък официално подаде оставка миналия петък като лидер на управляващата Консервативна партия.

Корбин поиска Брекзит да се реши с избори или референдум

Корбин поиска Брекзит да се реши с избори или референдум

Консерваторите се разпадат и не са способни да управляват

Тереза Мей се оттегли, след като през последните месеци беше последователно бламирана в парламента относно нейния план за Брекзит.

Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., т.е. две години след подаването на писмено уведомление за оттегляне. Въпреки това, членовете на Камарата на общините на парламента на Обединеното кралство отхвърлиха проекта за споразумение относно сроковете за Брекзит, който май беше постигнат по време на преговорите с европейските лидери.

В резултат на това ЕС се съгласи да отложи датата на напускането на Великобритания първо до април-май, после до 31 октомври.