Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е сключил тайно споразумение с Демократичната юнионистка партия относно ситуацията след Брекзит на остров Ирландия, пише "Гардиън", позовавайки се на партийни източници.

Според източниците партията като цяло е "съгласна" с предложенията на Джонсън. Сред предложенията са Ирландия да има "две граници за четири години". Друго ключово предложение е Stormont lock, според което местните партии в Северна Ирландия ще имат думата по различни въпроси, такива като дали регионът да продължи да спазва правилата на ЕС. В допълнение Джонсън предлага възстановяването на Британско-ирландски министерски съвет, който беше създаден като част от Белфасткото споразумение, но не е заседавал от три години. Новият план на Джонсън също предвижда Северна Ирландия да поддържа специални отношения с ЕС до 2025 г. Северна Ирландия ще остане в единния пазар на ЕС до най-малко 2025 г., но ще напусне митническия съюз на Общността заедно с Обединеното кралство.

Очаква се Джонсън да представи окончателното си предложение за Брекзит по-късно днес. Но до момента блокът не е отговорил положително на предложенията.

От ЕС намекнаха: Предпазният механизъм остава или отлагане на Брекзит

От ЕС намекнаха: Предпазният механизъм остава или отлагане на Брекзит

Според тях другият вариант е ново отлагане на Брекзит