Британският премиер Борис Джонсън възнамерява да затегне присъдите за затвор за особено опасни престъпници. Това съобщи "Сънди Телеграф".

Шефът на британското правителство възнамерява да събере в резиденцията си на Даунинг стрийт 10 кръгла маса с участието на полицейски началници, представители на кралската прокуратура, бивши съдии, съдебни администрации и затвори. На тази вътрешна среща се очаква Джонсън да обещае да сложи край на практиката на страната за автоматично освобождаване на особено опасни престъпници, след като излежат половината от присъдата, за която са осъдени.

Една от причините за тази инициатива, премиерът, според "Сънди Телеграф", беше разследване, проведено от тази публикация, което показва, че някои осъдени за престъпни престъпления в момента са освободени, дори след като са излежали само една пета от мандата си в затвора.

Очаква се както Джонсън, така и министърът на правосъдието Робърт Бъкланд да изяснят на срещата, че искат да запазят практиката на условно лишаване от свобода за шест месеца (във Великобритания обикновено се прилага за осъдените на по-малко от две години), но при условие за повече активно включване на осъдени в общественополезен труд.

Изданието съобщава също, че министърът на вътрешните работи Преит Пател ще обяви, че нови 8 хиляди полицаи в Англия и Уелс ще имат разширени правомощия за проверки на лица, които считат за подозрителни