Премиерът на България Бойко Борисов посети Божи гроб. Той е на работно посещение в Израел. Министър-председателят се поклони пред свещеното за всички християни място.

В делегацията на българския премиер участват вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи и национален координатор по антисемитизма Георг Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Гражданите на Израел изпитват дълбоко уважение към българите

Гражданите на Израел изпитват дълбоко уважение към българите

Заяви президентът на Израел Реувен Ривлин

По време на визитата си Борисов се срещна с Патриарха на Йерусалим Теофилос Трети. Патриархът удостой Бойо Борисов с Орден на рицаря на Йерусалим за неговите заслуги към православието. Премиерът ни бе провъзгласен за висш командир на Ордена на Светия Божи гроб, като го награди със златен кръст, върху който има златна корона и звезда.

От соя страна Борисов изтъкна пред Теофилос, че столицата ни - София е пример за етническа толерантност. "В рамките на само един квадратен километър имаме православен храм, джамия, синагога и католическа църква", обясни премиерът.

Борисов обсъждал с Нетаняху съвместно производство в областта на отбраната
Обновена

Борисов обсъждал с Нетаняху съвместно производство в областта на отбраната

Израел винаги ще бъде признателна на България, убеден Нетаняху

Премиерът на България благодари на патриарха на Ерусалим за възможността той и българската делегация да се докоснат до това свещено и непреходно място. Бойко Борисов увери Теофилос Трети, че България подкрепя напълно Патриаршията в Ерусалим в мисията й да носи мир и разбирателство по света.

Теофилос пък се обърна към министър-председателя с думите, че българската делегация той възприема като посланици на мира.