Гражданите на Израел изпитват дълбоко уважение към българите. Това заяви президентът на Държавата Израел Реувен Ривлин, който се срещна с министър-председателя Бойко Борисов в Йерусалим

"Това приятелство между двата народа допринася и за добрия политически диалог между Израел и България. Заедно с България развиваме съвместна дейност в множество сфери, като ние вярваме, че има още сектори, в които можем да работим успешно заедно", подчерта Ривлин.

Борисов обсъждал с Нетаняху съвместно производство в областта на отбраната
Обновена

Борисов обсъждал с Нетаняху съвместно производство в областта на отбраната

Израел винаги ще бъде признателна на България, убеден Нетаняху

Той беше категоричен, че фашизмът и неофашизмът съществуват и в днешни дни. По думите му всички страни имат обща отговорност да се борят срещу тези явления, защото те са олицетворение на злото. "Израел е демократична държава и демокрацията е за всички граждани, които живеят в тук", посочи Ривлин.

Президентът на Израел също така заяви, че цени високо поведението и позицията на България като председател на Съвета на Европейския съюз по темите, касаещи взаимоотношенията между ЕС и Израел.

От своя страна Борисов също изрази поклон пред подвига на българския народ за великото дело. По думите му геройството на българите в онези години е отворило вратата към отличното сътрудничество между двете страни, което наблюдаваме днес.

"За нас Държавата Израел е приятел, на който можем да разчитаме", увери Борисов.

Борисов в Тел Авив: България се гордее със спасяването на българските евреи
Обновена

Борисов в Тел Авив: България се гордее със спасяването на българските евреи

Отбелязваме 75 години от спасяването на българските евреи

Премиерът поздрави Реувен Ривлин и министър-председателя Бенямин Нетаняху за мъдростта и твърдостта, с която ръководят държавата и сподели, че е впечатлен от технологичния прогрес на Израел.

Борисов коментира и че днес светът започва да решава конфликтите си много лично. "Мога да съдя по реакциите на колегите си в Европейския съюз. Въпреки всичко обаче, ние сме демократична общност и трябва винаги търсим диалог", каза той.

След срещата си с президента Борисов разговаря и с лидера на парламентарната опозиция в Израел Исаак Херцог. Премиерът отбеляза, че двете страни имат изградено отлично сътрудничество в областта на парламентарните отношения и благодари на Кнесета на Израел за помощта при изработването и общественото обсъждане на антитерористичния закон на България.

Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

Външно скочи на Захарова