Парижки апелативен съд осъди на 30 години затвор Абделкадер Мера, брат на френски джихадист, който застреля седем души. Абделкадер Мера е признат за виновен по обвинения в съучастничество през 2012 г., информира АФП.

36-годишният, осъден на 20 г. затвор през 2017 г. като част от терористична конспирация, беше оневинен на по-долна инстанция.

Обвинения срещу по-големия брат на касапина от Тулуза

Обвинения срещу по-големия брат на касапина от Тулуза

Мохамед Мера - убиецът на тримата войници, трите деца и равинът е израснал в предградието на Тулуза Изард

Апелативният съд взе решението след 12- часови обсъждания. Прокуратурата поиска доживотен затвор за Мера.

Брат му Мохамед Мера уби трима войници през март 2012 г. преди да нападне еврейско училище в Тулуза, където уби равин, две от децата на равина на възраст три и пет години и 8-годишно момиче. Атаката беше най-смъртоносната срещу евреи във Франция за последните три десетилетия и бележи начало на поредица от терористични атаки на родени във Франция радикални елементи.

Братът на Мерах остава под стража

Братът на Мерах остава под стража

Пред журналисти той заяви, че е горд от действията на

Мохамед Мера беше убит от полицията след 32-часова обсада на дома му, което стана три дни след атаката.

Процесът срещу по-големия брат на Мера беше първият във връзка с терористичните атаки, отнели живота на повече от 240 души във Франция през последните години.

Апелативният съд намали присъдата на Фета Малки, приятел на братята Мера, от 14 на 10 г. Той е е осъден за връзки с престъпниците, а не за терористична конспирация. Малки е доставил оръжие на Мохамед Мера.